02.12.2019 08:00
ZAGREB, 29. studenoga 2019. (Hina) - Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,31 milijardi kuna, što je za oko 70 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 1,3 posto, odnosno za 66,99 milijuna kuna. Podaci središnje banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. rujna ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, što je tri manje nego krajem rujna prošle godine.

Naime, krajem prošle godine i u travnju ove godine provedena su tri pripajanja na hrvatskom bankarskom tržištu - u listopadu prošle godine Veneto banka je pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ), u prosincu 2018. je Splitska banka pripojena OTP banci Hrvatska, a u travnju ove godine je Jadranska banka pripojena Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Podaci središnje banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da je od ukupno 20 banaka tek jedna u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom, i to Croatia banka s gubitkom od 27,7 milijuna kuna.

Prošlogodišnji su podaci HNB-a pokazivali da je od ukupno 23 banke, s gubitkom poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak je u devet mjeseci 2018. godine iznosio 52,5 milijuna kuna. Po privremenim nerevidiranim podacima koje je objavio HNB, najveću bruto dobit u devet mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 1,54 milijardi kuna, što je za 204 milijuna kuna ili 11,7 posto manja dobit nego u istom lanjskom razdoblju. 

PBZ je, pak, druga banka po visini bruto dobiti i, uz Zagrebačku banku, jedina banka s više od milijardu kuna dobiti u razdoblju siječanj-rujan ove godine. Dobit PBZ-a prije poreza iznosila je, naime, 1,39 milijardi kuna i veća je za 23,5 posto ili za 265 milijuna kuna nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Treća po visini bruto dobiti je Erste&Steiermaerkische bank, sa 758,26 milijuna kuna krajem rujna 2019. godine. Ta je bruto dobit Erste banke za 146,7 milijuna kuna manja nego u istom razdoblju lani. Znatan porast bruto dobiti bilježi OTP banka Hrvatska, s 228,9 milijuna kuna u prvih devet mjeseci prošle na 634,24 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine. No, na taj je rezultat utjecala i činjenica da je OTP banka krajem prošle godine pripojila Splitsku banku. 

Peta po visini dobiti prije poreza u prvih devet mjeseci ove godine je Raiffeisenbank Austria s 382,86 milijuna kuna, ili 46,6 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju. Po visini bruto dobiti slijedi najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, HPB s dobiti od 201,11 milijuna kuna, što je za 50,5 milijuna kuna više nego u razdoblju siječanj-rujan prošle godine. 

Po privremenim nerevidiranim podacima koje je objavio HNB, još su dvije banke u stranom vlasništvu u prvih devet mjeseci ove godine imale bruto dobit veću od sto milijuna kuna - Addiko Bank 144,21 milijun kuna te Sberbank 113,76 milijuna kuna. P

rivremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da su četiri stambene štedionice u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu bruto dobit u iznosu 20,31 milijun kuna, što je za oko 1,4 milijun kuna više nego u istom razdoblju lani. 

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.