20.11.2019 08:00
LONDON, 19. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 62 dolara zbog ograničenog napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora, veće norveške proizvodnje i očekivanja rasta američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodni dan, na 61,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 56,32 dolara. Izvor iz kineske vlade u ponedjeljak je prema izvješću CNBC-a kazao da u Pekingu vlada pesimizam u pogledu trgovinskog sporazuma sa SAD-om. Dugotrajni spor dva vodeća svjetska gospodarstva prigušuje izglede za rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftom."Uzlazni trend na tržištu nafte možda je oslabio zbog ne baš ružičastih izvješća iz Kine o trgovinskom ratu", drži Craig Erlam iz OANDA-e.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvorila je i povećana norveška proizvodnja i očekivanja daljnjeg rasta zaliha sirove nafte u SAD-u. Proizvodnja u Norveškoj porasla je u listopadu više nego što se službeno predviđalo, zbog ranijeg početka proizvodnje u polju Johan Sverdrup. To polje spada među najveća u Sjevernom moru a njegovi se bareli prodaju na londonskom tržištu. Analitičari u prosjeku očekuju i da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za oko 1,1 milijun barela. Time bi se rast nastavio četvrti tjedan zaredom.

Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izviješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,44 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.