15.11.2019 07:00
FRANKFURT, 14. studenoga 2019. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački proizvođač električne energije RWE izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poskočila gotovo za trećinu te je povisio procjene godišnjih rezultata, ističući i obnovu britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete.

U razdoblju od siječnja do rujna prilagođena neto dobit najvećeg njemačkog proizvođača električne energije poskočila je 32,4 posto, na 854 milijuna eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 15,4 posto, na 1,5 milijardi eura.

U RWE-u napominju da iznos EBITDA-e ne uključuje rezultate dijela poslovanja koje je kupio E.ON. Predviđaju da će u ostatku godine prilagođena EBITDA iznositi između 200 i 300 milijuna eura. Zbog rezultata u prvih devet mjeseci i obnovljenog britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete povisili su procjenu godišnjih rezultata. Očekuju tako da će prilagođena EBITDA u ovoj godini iznositi između 1,8 milijardi i 2,1 milijardu eura.

Do sada su prognozirali da će se kretati između 1,4 i 1,7 milijardi eura. Prilagođena neto dobit trebala bi po novim procjenama iznositi između 900 milijuna i 1,2 milijarde eura. To je 400 milijuna eura više no što su do sada očekivali. Grupa je nedavno okončala veliku zamjenu imovine s konkurentskim E.ON-om i time postala treći proizvođač energije iz obnovljivih izvora u Europi.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.