15.11.2019 07:00
FRANKFURT, 14. studenoga 2019. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački proizvođač električne energije RWE izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poskočila gotovo za trećinu te je povisio procjene godišnjih rezultata, ističući i obnovu britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete.

U razdoblju od siječnja do rujna prilagođena neto dobit najvećeg njemačkog proizvođača električne energije poskočila je 32,4 posto, na 854 milijuna eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 15,4 posto, na 1,5 milijardi eura.

U RWE-u napominju da iznos EBITDA-e ne uključuje rezultate dijela poslovanja koje je kupio E.ON. Predviđaju da će u ostatku godine prilagođena EBITDA iznositi između 200 i 300 milijuna eura. Zbog rezultata u prvih devet mjeseci i obnovljenog britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete povisili su procjenu godišnjih rezultata. Očekuju tako da će prilagođena EBITDA u ovoj godini iznositi između 1,8 milijardi i 2,1 milijardu eura.

Do sada su prognozirali da će se kretati između 1,4 i 1,7 milijardi eura. Prilagođena neto dobit trebala bi po novim procjenama iznositi između 900 milijuna i 1,2 milijarde eura. To je 400 milijuna eura više no što su do sada očekivali. Grupa je nedavno okončala veliku zamjenu imovine s konkurentskim E.ON-om i time postala treći proizvođač energije iz obnovljivih izvora u Europi.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.