14.11.2019 07:05
LONDON, 14. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Europsko udruženje industrije čelika Eurofer planira Europskoj komisiji iznijeti dvojbe vezane uz prijedlog kineske grupacije Jingye za kupnju britanske tvrtke British Steel, ističući kako bi takva transakcija mogla narušiti europska pravila o slobodnom tržišnom natjecanju. 
Kineska grupacija u ponedjeljak je objavila da je postigla preliminarni sporazum o kupnji British Steela te je obećala da će investirati 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara) u idućih deset godina i spasiti tisuće radnih mjesta. Predložena transakcija još nije dovršena i trebat će ishoditi odobrenje regulatora.

Iz Eurofera poručuju da predložena kupnja predstavlja novi primjer kineskog izvoza viškova kapaciteta u čeličnoj industriji na sam rub Europske unije. Europska komisija i britanska vlada nisu se zasad očitovale o tome."Moramo biti sigurni da nema doprinosa britanske vlade putem državne pomoći, što bi se moglo smatrati kršenjem pravila EU-a o državnim potporama", izjavio je Reutersu Axel Eggert, izvršni direktor Eurofera. Dodaje ujedno da je Kina najviše pridonijela viškovima čelika na globalnom tržištu.

Globalni prekomjerni kapaciteti iznose 450 milijuna tona, što je tri puta više od obujma europskog tržišta, pri čemu na Kinu otpada najmanje dvije trećine tih viškova, ističu u Euroferu. To udruženje industrije predvodi kampanju za strožim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bi se zaštitilo europsku industriju od 'poplave' čelika iz uvoza.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.