14.11.2019 07:05
LONDON, 14. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Europsko udruženje industrije čelika Eurofer planira Europskoj komisiji iznijeti dvojbe vezane uz prijedlog kineske grupacije Jingye za kupnju britanske tvrtke British Steel, ističući kako bi takva transakcija mogla narušiti europska pravila o slobodnom tržišnom natjecanju. 
Kineska grupacija u ponedjeljak je objavila da je postigla preliminarni sporazum o kupnji British Steela te je obećala da će investirati 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara) u idućih deset godina i spasiti tisuće radnih mjesta. Predložena transakcija još nije dovršena i trebat će ishoditi odobrenje regulatora.

Iz Eurofera poručuju da predložena kupnja predstavlja novi primjer kineskog izvoza viškova kapaciteta u čeličnoj industriji na sam rub Europske unije. Europska komisija i britanska vlada nisu se zasad očitovale o tome."Moramo biti sigurni da nema doprinosa britanske vlade putem državne pomoći, što bi se moglo smatrati kršenjem pravila EU-a o državnim potporama", izjavio je Reutersu Axel Eggert, izvršni direktor Eurofera. Dodaje ujedno da je Kina najviše pridonijela viškovima čelika na globalnom tržištu.

Globalni prekomjerni kapaciteti iznose 450 milijuna tona, što je tri puta više od obujma europskog tržišta, pri čemu na Kinu otpada najmanje dvije trećine tih viškova, ističu u Euroferu. To udruženje industrije predvodi kampanju za strožim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bi se zaštitilo europsku industriju od 'poplave' čelika iz uvoza.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.