14.11.2019 07:50
ZAGREB, 13. studenoga 2019. (Hina) - Veliki su potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih tvrtki, posebice u području energetke, poljoprivrede, farmaceutike, prehrambene industrije, tekstilne industrije, turizma, istaknuto je u srijedu na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
HGK već godinama podržava širenje poslovanja svojih članica u Rusiju, upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija, kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić napominjući kako oblast Novosibirska može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište. "Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju,“ rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija, istaknuo je Barbarić te dodao kako se nada da će poduzetnici pronaći isplative zajedničke projekte. Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije, koja će se održati u Moskvi krajem studenog. "U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje", kazao je. Iznio je i podatak da je robna razmjena Hrvatske i Rusije prošle godine iznosila 1,5 milijarde američkih dolara, a nada da će ove godine premašiti dvije milijarde dolara. Kazao je i kako je gotovo 95 posto ruskog izvoza u Hrvatsku izvoz ugljikovodika te kako bi željeli da se to diverzificira.

Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke, rekao je Azimov navodeći da se sjeća doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara.Azimov pa pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe na rusko tržište. "Konkurencija je velika, no uvjeren sam da postoje niše i za hrvatske tvrtke", kazao je te pozvao poduzetnike da budu agresivniji kod promoviranja svojih interesa na ruskom tržištu.

Predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore Jurij Bernadskij je izjavio da je sada pravo vrijeme za podizanje gospodarske suradnje na višu razinu. Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto, bruto regionalni proizvod im je dosegnuo 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije, kazao je.Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci 25 hrvatskih i ruskih tvrtki.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.