14.11.2019 07:50
ZAGREB, 13. studenoga 2019. (Hina) - Veliki su potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih tvrtki, posebice u području energetke, poljoprivrede, farmaceutike, prehrambene industrije, tekstilne industrije, turizma, istaknuto je u srijedu na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
HGK već godinama podržava širenje poslovanja svojih članica u Rusiju, upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija, kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić napominjući kako oblast Novosibirska može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište. "Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju,“ rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija, istaknuo je Barbarić te dodao kako se nada da će poduzetnici pronaći isplative zajedničke projekte. Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije, koja će se održati u Moskvi krajem studenog. "U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje", kazao je. Iznio je i podatak da je robna razmjena Hrvatske i Rusije prošle godine iznosila 1,5 milijarde američkih dolara, a nada da će ove godine premašiti dvije milijarde dolara. Kazao je i kako je gotovo 95 posto ruskog izvoza u Hrvatsku izvoz ugljikovodika te kako bi željeli da se to diverzificira.

Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke, rekao je Azimov navodeći da se sjeća doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara.Azimov pa pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe na rusko tržište. "Konkurencija je velika, no uvjeren sam da postoje niše i za hrvatske tvrtke", kazao je te pozvao poduzetnike da budu agresivniji kod promoviranja svojih interesa na ruskom tržištu.

Predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore Jurij Bernadskij je izjavio da je sada pravo vrijeme za podizanje gospodarske suradnje na višu razinu. Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto, bruto regionalni proizvod im je dosegnuo 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije, kazao je.Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci 25 hrvatskih i ruskih tvrtki.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.