13.11.2019 08:00
ZAGREB, 12. studenoga 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu sklopio je predstečajnu nagodbu vlasnika hotela Esplanade na koju su pristali vjerovnici koji potražuju čak 185,4 milijuna kuna ili 69 posto ukupnih tražbina, a protiv je bila tvrtka sljednik danskog Regenta koji je upravljao hotelom do 2012.
Predstečajna nagodba sklopljena je gotovo pet godina nakon otvaranja predstečajnog postupka, a uslijedila je nakon što su krajem kolovoza predstavnici Esplanade Oleandera, tvrtke u čijem sastavu posluje taj zagrebački hotel, podnijeli konačni nacrt predstečajne nagodbe u kojem se navodi da ukupni iznos utvrđenih tražbina četrdesetak vjerovnika iznosi čak 269 milijuna kuna.

Prihvaćenim nacrtom isplata duga financijskim institucijama planirana je u sedam godišnjih rata, a kao najveći vjerovnik iz te skupine naveden je The Investment Fund for Central and Eastern Europe sa sjedištem u Danskoj koji potražuje 78 milijuna kuna. Za skupinu ostalih vjerovnika predviđena je isplata duga kroz četiri jednake godišnje rate i kamatnom stopom od tri posto, a među tim vjerovnicima isticao se danski Regent A/S, koji je potraživao 20,8 milijuna kuna.

No, rješenjem o utvrđenju tražbina navodi se i kako razlučni vjerovnici imaju prava na odvojeno namirenje na imovini Esplanade Oleandera, određeno ovršnim ispravama te sukladno ugovorima. U skupini razlučnih vjerovnika najveću tražbinu od 61,5 milijuna kuna ima austrijska Heta Asset Resolution, bečki Wsf Hotel Esplanade potražuje 43,9 milijuna, a češki i austrijski Wsf-Crown zajedno potražuju nešto manje od 20 milijuna kuna.

Esplanade Oleander je tvrtka registrirana s temeljnim kapitalom od 20,89 milijuna kuna, osnivači su joj bečki Wsf Hotel Esplanade i austrijski Crown Wsf, a kao predstavnik u sudskom registru naveden je Herbert Haselbacher.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.