12.11.2019 08:15
ZAGREB, 11. studenoga 2019. (Hina) - Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko izabrana je za članicu Upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI) koja okuplja 29 financijskih institucija i čija aktiva ukupno iznosi 1,7 bilijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz HBOR-a. 
Većinu članica ELTI-ja čine nacionalne financijske institucije, a ostale dolaze iz redova multilateralnih i regionalnih te nebankarskih financijskih institucija. Imenovanjem predstavnika HBOR-a u Upravni odbor ELTI-ja, stoji u priopćenju, jača se utjecaj manjih razvojnih banaka na rad udruge i stavove koje ona, kao glasnogovornik svih članova, iznosi prema EU tijelima.

Tim je imenovanjem HBOR bogatiji za još jednu funkciju jer je Perko i članica Upravnog vijeće Europske udruge javnih banaka (EAPB), te predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe."Ulaskom u upravljanje ELTI-em potvrđen je ugled HBOR-a među europskim financijskim institucijama, a omogućen nam je i značajniji utjecaj na regulativu te poticanje dugoročnog financiranja investicija. U tom smislu omogućeno nam je promicati inicijative koje će pozitivno utjecati na razvoj konkurentnosti europskih, ali posebice hrvatskih poduzetnika", izjavila je Perko.

Udruga ELTI osnovana je 2013. godine radi promicanja neprofitnih ciljeva na međunarodnoj razini kao što su jačanje suradnje s europskim institucijama koje se bave dugoročnim financiranjem, razvijanje koncepta dugoročnog ulaganja u gospodarski i financijski sektor, poticanje istraživanja o dugoročnim ulaganjima, izvještavanje EU-a i njezinih institucija o ulozi i potencijalu članova, omogućavanje pristupa i razmjene informacija članova o EU pitanjima te nacionalnim programima i specifičnostima. HBOR je član ELTI-ja od njegova osnutka.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa