12.11.2019 07:30
BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 11. studenoga 2019. (Hina) - Mađarska banka OTP izvijestila je da je treće tromjesečje zaključila s većom dobiti i prihodima koji su pratili dvoznamenkasti rast prihoda od kamata i naknada i provizija.Konsolidirana dobit nakon poreza povećana je 53 posto, na 131,64 milijardi mađarskih forinti (393,7 milijuna eura).
Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i akvizicije, konsolidirana prilagođena dobit nakon poreza porasla je 19 posto, na 110,47 milijardi forinti. Ukupni prihodi OTP-a u trećem su kvartalu prema istom razdoblju lani uvećani za petinu, dosegnuvši 273,22 milijarde forinti. Neto kamatni prihodi pritom su porasli 15 posto, na 177,06 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 26 posto, na 72,95 milijardi forinti. Ostali neto nekamatni prihodi poskočili su 45 posto, na 23,2 milijarde forinti, pokazalo je poslovno izvješće banke. Ukupni troškovi rizika više su nego učetverostručeni, na 11,6 milijardi forinti.

Udio inozemnih podružnica u konsolidiranoj dobiti grupe porastao je na 50 posto, sa 45 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju. OTP je u srpnju zaključio akvizicije u Crnoj Gori i u Moldavi, a krajem rujna i u Srbiji.Hrvatska je podružnica u trećem tromjesečju zabilježila pet posto veću dobit nakon poreza bez utjecaja prilagodbi, od 9,1 milijardu forinti. U istom su postotku porasli i ukupni prihodi, dosegnuvši 22,1 milijardu forinti.Neto prihodi od kamata porasli su četiri posto, na 14,1 milijardu forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 11 posto, na 4,75 milijardi forinti. Rezervacije za nenaplative kredite smanjene su 63 posto, na 246 milijuna forinti. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci konsolidirana dobit grupe nakon poreza iznosila je 309,6 milijardi forinti i bila je za 29 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.