12.11.2019 08:05
SLAVONSKI BROD, 11. studenoga 2019. (Hina) - Od utorka svi radnici Đuro Đaković grupe nastavljaju sa svojim redovitim radnim obvezama, nakon što su u ponedjeljak i posljednjoj grupi od 50-tak radnika plaće sjele na tekuće račune, potvrdio je Hini Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora u Đuro Đaković grupi. 
Plaće su sjele na tekuće račune radnika danas oko 15 sati, dodao je.  Na poziv sindikata radnicima se s ciljem informiranja o trenutnoj situaciji danas obratila i uprava  Đuro Đaković grupe. "Rekli su nam da su poduzeli sve da se osigura isplata plaće za rujan, ali nisu najavili da mogu ispoštovati obavezu isplate plaće za listopad. Rok za isplatu ove plaće ističe u petak u 15 sati. Mi od sutra počinjemo s proizvodnjom", rekao je Hini  predsjednik Štrajkaškog odbora Barić. Dodao je kako je Uprava Đure Đakovića upozorila Vladu na problem nedostatka sredstava za financiranje proizvodnje još ljetos, a nikakav odgovor nisu dobili četiri mjeseca.  

"Osigura li se banka koja će pratiti našu proizvodnju nama ostaje da završimo izvozne poslove za Njemačku i Francusku, to su ugovori kojima nedostaje oko pet posto radova da budu završeni", naglasio je Barić. Na upit Hine što ako do petka ne dođe plaća za listopad, Barić najavljuje da će se idućeg ponedjeljka održati sastanak svih radnika koji će odlučiti što dalje, odnosno započinje li se s novim štrajkom.  "Nadamo se da će Vlada odraditi drugi dio i osigurati financiranje proizvodnje. O tom dijelu uprava nam danas nije mogla ništa reći. Bez osiguranja financiranja proizvodnje pred nama je produbljavanje ove krize", ocijenio  je Barić. 

Štrajk u Đuro Đaković grupi trajao je ukupno 24 dana. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana govorio je da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.