05.11.2019 07:00
MOSKVA, 4. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Ruski Sberbank u trećem je tromjesečju zabilježio za trećinu manju neto dobit zbog gubitka povezanog s prodajom turskog Denizbanka, nekoć njegova najvećeg ogranka izvan Rusije, pokazalo je poslovno izvješće najveće ruske banke.
Neto dobit u trećem je kvartalu iznosila 156,1 milijardu rubalja (2,45 milijardi dolara), što je smanjenje za gotovo 32 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazali su rezultati poslovanja objavljeni 31. listopada.Glavni je razlog pada neto dobiti u trećem kvartalu prodaja Denizbanka zbog koje je zabilježen gubitak od 74,7 milijardi rubalja, najvećim dijelom proizišao iz negativnih tečajnih razlika, navode u ruskoj banci.

Sberbank je prodao turski ogranak Emirates NBD Groupu za 170,7 milijardi rubalja (2,7 milijardi dolara). Prodaja je dovršena u srpnju ove godine i označila je kraj razdoblja širenja Sberbanka u inozemstvu, zakočenog zapadnim sankcijama Rusiji i općenito slabijim povratom od ulaganja u bankarskom sektoru diljem svijeta.Kada bi se isključila prodaja Denizbanka, neto dobit iznosila bi u trećem kvartalu 230,8 milijardi rubalja i bila za 6,3 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine, napominju u ruskom bankarskom divu, godinama prisutnim i u Hrvatskoj.

Neto prihodi od kamata pali su u trećem tromjesečju 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 353,9 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15,1 posto, na 130 milijardi rubalja. Udio loših zajmova u ukupnima bio je na kraju rujna više-manje nepromijenjen u odnosu na kraj lipnja i iznosio je 7,9 posto. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Sberbank je poslovao s neto dobiti od 633 milijarde rubalja, što je smanjenje za 3,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuje financijsko izvješće.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa