04.11.2019 08:40
ZAGREB, 31. listopada 2019. (Hina) - Zagrebačka banka (Zaba) ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 1,29 milijardi kuna, što je za 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.
Bankini poslovni prihodi iznosili su 3,38 milijardi kuna, što predstavlja rast za 240 milijuna kuna, odnosno 7,6 posto. Kako stoji u nekonsolidiranom financijskom izvješću za devet mjeseci ove godine, troškovi poslovanja Zagrebačke banke iznose 1,38 milijardi kuna i povećani su za 41 milijun kuna, ili za 3,1 posto. Neto prihod od kamata iznosili su 2,07 milijardi kuna, što je rast od 4,2 posto, dok su neto prihod od provizija i naknada na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 815 milijuna kuna. Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 497 milijuna kuna i povećani su za 171 milijun kuna, ili 52,5 posto, a kako pojašnjavaju iz Zabe, rast je rezultat viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2 milijarde kuna, što je povećanje od 199 milijun kuna, odnosno 11 posto. Troškovi, pak, vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 464 milijuna kuna, što je porast za 403 milijuna kuna, a objašnjava se utjecajem povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove. Krediti i predujmovi komitentima u prvih devet mjeseci iznose 64,5 milijardi kuna i manji su za 1,2 milijarde kuna ili 1,8 posto, uslijed prodaje dijela portfelja i smanjenja kredita pravnim osobama, uz povećanje kredita stanovništvu, ističu iz Zagrebačke banke.
Depoziti komitenata su dosegnuli 91,77 milijardi kuna, što je za 6,3 milijarde ili 7,4 posto više nego u istom razdoblju lani, navodi se u izvješću.

Dobit Zaba grupe 1,57 milijardi kuna

Iz Zagrebačke banke u konsolidiranom izvješću ističu da je grupa Zagrebačke banke u većini svojih članica ostvarila dobre poslovne rezultate, čemu su najviše doprinijele sama Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank Mostar i UniCredit Leasing Croatia. Dobit grupe nakon oporezivanja u prvih je devet mjeseci ove godine iznosila 1,57 milijardi kuna, što je 12,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Poslovni prihodi grupe Zagrebačka banka iznosili su 4,3 milijarde kuna, što je rast za 3,7 posto, dok su troškovi poslovanja rasli sporije, za 1,9 posto i iznosili su 1,98 milijardi kuna. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa