31.10.2019 08:45
ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Dukat je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario poslovne prihode u iznosu od gotovo 1,5 milijardi kuna, što je porast za 5,2 post u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit smanjena za 2,3 posto, na 39,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Dukata objavljeno u srijedu.
Iz Dukata u izvješću objašnjavaju da je pad profitabilnosti poslovanja rezultat rasta cijena sirovina, repromaterijala i energenata te promjena u strukturi prodaje. "U prvih devet mjeseci 2019. godine nastavljaju se negativni sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja - pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj kao i pad broja proizvođača mlijeka. Nadalje, nastavlja se ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku", ističe poslovodstvo Dukata u komentaru izvješća. 

Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje Dukata u prvih su devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani 5,2 posto, na 1,48 milijardi kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 85,5 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 1,26 milijardi kuna te su u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci veći za 5,9 posto.Na međunarodnim tržištima prihodi od prodaje povećani su za 1,2 posto, na 214,1 milijun kuna, i čine 14,5 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Poslovni rashodi Dukata u prvih su devet mjeseci iznosili 1,45 milijardi kuna, što je 5,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 149 milijuna kuna, što je rast od 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Konsolidirani poslovni prihodi grupe su iznosili 3,05 milijardi kuna i veći su za 6,3 posto, dok su poslovni rashodi porasli za 6,2 posto, na 2,87 milijardi kuna. Po podacima iz izvješća, Dukat grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihode od prodaje od 3,03 milijarde kuna, što je porast za 6,4 posto. 

Prihodi od prodaje na međunarodnom tržištu čine 58,3 posto ukupnih prihoda od prodaje, a ti su prihodi na godišnjoj razini porasli za 7,5 posto, na 1,77 milijardi kuna. Prihodi od prodaje na hrvatskom tržištu su porasli za 4,9 posto, na 1,26 milijardi kuna. Generator rasta profitabilnosti u prvih devet mjeseci ove godine su međunarodna tržišta Dukat grupe, ističe se u izvješću. Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.