31.10.2019 08:40
ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Grupa Končar u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 20,14 milijuna kuna, što je za 71,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u srijedu.
Ukupni su prihodi grupe iznosili 1,97 milijardi kuna i manji su 2,4 posto, dok su ukupni rashodi povećani 0,2 posto, na 1,94 milijarde kuna. Poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 1,94 milijarde kuna, što je pad od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom, prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 96,5 posto ukupnih poslovnih prihoda.Poslovni rashodi grupe Končar iznose 1,92 milijarde kuna i viši su za 0,8 posto. Za tri kvartala ostvarena je konsolidirana dobit prije poreza u iznosu od 34,4 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ona iznosila 85,8 milijuna kuna. 

"Ostvareni konsolidirani rezultat grupe manji je od ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine u najvećoj mjeri zbog prolongiranja i blokade nekoliko značajnih ugovora, među kojima su i projekt izgradnje hidroelektrane u Bosni i Hercegovini te zastoj u realizaciji ugovora za isporuku opreme iranskom kupcu zbog novog kruga uvedenih sankcija Iranu", objašnjavaju iz Končara. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 721,2 milijuna kuna. U strukturi prihoda od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga društvima HEP - Proizvodnja, HEP - Operator distribucijskog sustava i Hrvatski operator prijenosnog sustava čine najznačajnije pozicije, kažu iz Končara.

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 1,15 milijardi kuna, što je usprkos blokadi ugovora za Iran i BiH, 7,1 posto više od ostvarenja u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 62 posto. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Njemačku, Švedsku, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Mađarsku.U odnosu na isto razdoblje prethodne godine do značajnijeg povećanja prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu došlo je na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije i Njemačke.

U priopćenju se navodi i da je u prvih devet mjeseci grupa Končar ugovorila nove poslove u iznosu većem od 2,1 milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova je tako na zadnji dan rujna za osam posto veće u odnosu na stanje s početka godine, odnosno veće je od 3,4 milijarde kuna. 

Iz Končara podsjećaju i kako je u 2019. došlo do promjene broja ovisnih društava koja posluju u okviru grupe. Prema ranije donesenim odlukama o restrukturiranju društava koja ne posluju u okviru osnovne djelatnosti grupe u tijeku drugog kvartala dionice društva Končar - Kućanski aparati prodane su kroz model M&E buyout te to društvo više nije sastavni dio grupe .Također u društvu Končar - Niskonaponske sklopke i prekidači izdvojen je dio programa koji je prodan kupcu Lovato Electric s.p.a. iz Bergama. Lovato Electric s.p.a. nastavlja proizvodnju grebenastih sklopki uz preuzimanje adekvatnog broja radnika uz zaštitu njihovih stečenih prava po Kolektivnom ugovoru čime je pokazana briga o nastavku proizvodnje te radnim mjestima. Očekuje se da će te transakcije u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar, zaključuje se u priopćenju.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa