30.10.2019 08:00
ZAGREB, 29. listopada 2019. (Hina) -Adris grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 663 milijuna kuna, što je za 89 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
Pad dobiti, kako se navodi, posljedica je snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u protekloj i ovoj godini s ciljem povećanja profitabilnosti i dugoročne održivosti grupe. U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 4,92 milijarde kuna, što je za četiri posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 4,34 milijarde kuna i za sedam posto su veći od prošlogodišnjih.

Povećani trošak amortizacije, uvođenja novih turističkih proizvoda te završetak procesa restrukturiranja na razini Grupe iznose, naime, 118 milijuna kuna. CO - neto dobit 280 milijuna kunaCroatia osiguranje, koje na hrvatskom tržištu osiguranja ima udio od 27,9 posto, je u prvih devet mjeseci ostvarilo neto dobit u iznosu od 280 milijuna kuna. 

U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,23 milijarde kuna, što je jedan posto manje od prošlogodišnje. Bruto zaračunata premija, koja uključuje i inozemne podružnice, iznosi 2,7 milijardi kuna i na razini je prošlogodišnje, navodi se u izvješću.

Cromaris: Rast prodaje i izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 13,2 milijuna kuna. Prodaja je iznosila 6.761 tonu, što je za osam posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od devet posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 77 posto prodanih količina i 78 posto prihoda od prodaje. Prognoze do kraja godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda, navodi se u izvješću. U 2019. godini Cromaris će, kako napominju, dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe.

Maistra povećala dobit za četiri postoTvrtka Maistra je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 373 milijuna kuna, što je rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Maistra je, uključujući i dubrovački hotel Hilton, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, ostvarila jedan posto veću prodaju smještajnih jedinica, uz povećanje prosječne cijene jedinica od šest posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od sedam posto. HUP-Zagreb je na konsolidiranoj razini ostvario jedan posto veće poslovne prihode. EBITDA iznosi 153 milijuna kuna i sedam posto je veća od prošlogodišnje.EBIT (dobit prije kamata i poreza) bilježi rast od osam posto i iznosi 119 milijuna kuna. 

U izvješću Adris grupe se navodi kako je trenutno "u pripremi strateški plan turističkog dijela Grupe, za razdoblje do 2024. godine, vrijedan gotovo četiri milijarde kuna". Plan uključuje izgradnju novih i repozicioniranje postojećih proizvoda u svim turističkim odredištima u kojima posluje Adris - Rovinju, Vrsaru, Dubrovniku i Zagrebu. Uskoro se, kako ističu, očekuje i formalni završetak postupka vezanog za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište. 

Iz Adrisa također napominju kako kontinuirano prate događanja u okruženju i ulažu u istraživanje tržišta, usmjeravaju i podržavaju aktivnosti povezanih društava koje su u funkciji organskog rasta te prepoznavanja poslovnih prilika i realizacije novih akvizicija.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.