30.10.2019 07:15
ZAGREB, 29. listopada 2019. (Hina) - Glavna skupština hotelske tvrtke Imperial Rivijere u utorak je odlučila o dokapitalizaciji te tvrtke u iznosu od 426 milijuna kuna, čime počinje i njezin novi razvojni ciklus. 
O tome su u utorak izvijestili iz Valamar Riviere, koja je zajedno s AZ mirovinskim fondovima i vlasnik Imperial Riviere te će i sudjelovati u njenoj dokapitalizaciji. Tako će Valamar u dokapitalizaciji Imperiala sudjelovati sa 106 milijuna kuna, a AZ mirovinski fondovi s 296 milijuna kuna. Uz njih će, osiguravajuće društvo Allianz Zagreb u dokapitalizaciji sudjelovati s 18 milijuna kuna, a Allianz Invest sa 6 milijuna kuna. Kada bude provedena to povećanje temeljnog kapitala promijenit će se i vlasnički odnosno dionički udjeli sudionika u dokapitalizaciji - Valamaru će se pripisati dodatnih 121.483 dionice te će ih imati ukupno 650.604, što čini udjel od 43,68 posto. To je nešto manji udjel nego ga Valamar u Imperial Rivijeri trenutno ima s obzirom da, po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), drži 52,84 posto dionica Imperiala.

S druge strane, AZ mirovinski fond će postati vlasnikom dodatnih 339.041 dionica Imperiala, čime će imati ukupno 718.779 dionica te se njegov udjel 'penje' na 48,25 posto (sa sadašnjih oko 38 posto). Nakon dokapitalizacije bi osiguravajuće društvo Allianz u Imperial Rivieri imao udjel od 1,38 posto, a Allianz investicijski fondovi 0,46 posto, izvijestili su iz Valamara u objavi putem Zagrebačke burze. 

Komentirajući povećanje temeljnog kapitala Imperial Riviere kao "zajedničkog poduzeća za upravljanje" i ulaganje u turističku imovinu u regiji, predsjednik uprave Valamara Željko Kukurin ocijenio je logičnim nastavkom uspješne suradnje Valamara s institucionalnim investitorima. "To je i iskaz uvjerenja svih sudionika dokapitalizacije u potencijal rasta hrvatskog turizma i dugoročnu održivost hotelijerstva koje ulaže u zaposlenike, destinacije i kvalitetni turizam", poručio je Kukurin, dok je predsjednik uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Kristijan istaknuo primarni cilj i ovog ulaganja - optimalni prinos za članove AZ mirovinskih fondova.

Novi razvojni ciklus, nova uprava i širenje na novu destinaciju

Iz Valamara i u priopćenju naglašavaju i da je povećanje kapitala Imperial Riviere početak realizacije petogodišnjeg poslovnog plana, koji predviđa 1,5 milijardi kuna ulaganja, pri čemu će fokus biti na rekonstrukciji i obnovi objekata u vlasništvu te daljnjem širenju portfelja Imperiala pod operativnim upravljanjem Valamara. S ciljem širenja poslovanja Imperiala na nove destinacije, a po današnjem odobrenju Nadzornog odbora, Valamar i Imperial potpisali su ugovor o kupoprodaji hotela Valamar Zagreb u Poreču, po cijeni od 182,1 milijun kuna.
"Već predstojeće zime Imperial će uložiti više od 100 milijuna kuna u podizanje kvalitete i repozicioniranje tog hotela s dodatnim uslugama za obitelji, a hotel Zagreb dobit će i novo ime Valamar Parentino te će biti dio ukupnog plana ulaganja Valamara i Imperiala u razvoj zone Pical u Poreču", najavljuju iz te kompanije.

Iz Valamara su u  priopćenju izvijestili i da je s ciljem daljnje profesionalizacije i unapređenja korporativnog upravljanja izabran i novi sastav Nadzornog odbora Imperiala, a imenova je i nova uprava od dva člana i s mandatom od 1. veljače 2020. do 31. prosinca 2022. godine. Na čelu Imperial Rivere kao predsjednik Uprave ostat će Vlado Miš, a za drugog je člana Uprave imenovan Sebastian Palma, dugogodišnji direktor strateškog planiranja i kontrolinga u Valamara, koji će u Imperial Rivieri biti zadužen za upravljanje financijama i investicijama.Imperial Riviera je kompanija nastala krajem lipnja ove godine, nakon što su Hoteli Makarska pripojeni rapskoj hotelskoj kompaniji Imperial, a integrirane su u grupaciju Valamar Riviera, koji je zajedno s AZ fondom od države kupila većinske pakete dionica rapske i makarske hotelske kuće.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa