30.10.2019 07:10
MOSKVA, 29. listopada 2019. (Hina/Reuters) - Ruski zajmodavac Sberbank postigao je dogovor s financijskom grupom Gazprombank o kupnji njezina udjela u internetskoj kompaniji Mail.ru, čime nastavlja širenje poslovanja u segmentu internetskih i telekomunikacijskih usluga.
Sberbank će prema dogovoru s Gazprombankom kupiti 35-postotni udio u MF Technologiesu koji je vlasnik 58,9 posto glasačkih prava u Mail.ru.U Gazprombanku, financijskoj grupi u vlasništvu ruske države, nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

MF Technologies su prošle godine osnovali Megafon, Gazprombank, Rostec i USM holding. Njegov vlasnički udio u Mail.ru Groupu iznosi 5,2 posto ali kontrolira većinu glasova. Prema Reutersovim izračunima, Sberbank bi tom akvizicijom stekao 1,82 posto udjela u Mail.ru i 20,3 posto glasačkih prava. Izvršni direktor Mail.ru Boris Dobrodejev izjavio je da su zadovoljni promjenom i produbljivanjem veza sa Sberbankom. Izrazio je također nadu da će dodatno proširiti suradnju.

Sberbank i skupina ruskih banaka, među kojima je i VTB Bank, počeli su ulagati u internetske i telekomunikacijske usluge zbog slabljenja potražnje kompanija za njihovim tradicionalnim uslugama.Mail.ru pruža usluge elektronske pošte a osnovali su i društvene mreže VKontakte i Odnoklassniki. Godine 2016. kupili su kompaniju za usluge dostave hrane Delivery Club.

U srpnju ove godine Sberbank i Mail.ru najavili su da će uložiti do 64 milijuna rubalja (milijun dolara) u zajedničku kompaniju za usluge taksiranja i dostave hrane. U sklopu tog projekta Sberbank je postao suvlasnik Delivery Cluba, napominje Reuters.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa