29.10.2019 07:30
ZAGREB, 28. listopada 2019. (Hina) - Prihodi Ina grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 16,55 milijardi kuna, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit razdoblja smanjena za 36 posto, na 679 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Ina grupe objavljeni u ponedjeljak.

CCS EBITDA Ina grupe u prvih devet mjeseci porasla je za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 2,397 milijardi kuna. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 2,2 milijarde kuna, a dobit 679 milijuna kuna, navodi se u izvješću. 

Iz Ine ističu kako je prvih devet mjeseci ove godine bilo intenzivno investicijsko razdoblje. "Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1,54 milijarde kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1,32 milijarde kuna, više nego duplo u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 posto, uz neto dug na razini od 3,036 milijardi kuna", kažu u Ini. 

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru ističe da su intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela pokazivati rezultate."Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023. 

Također, povećana razina aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 posto većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu", naglašava Fasimon. Dodaje da je na ukupni rezultat utjecalo nepovoljno vanjsko okruženje, ali i da je Ina iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 posto, dok je prodaja rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna tona. Rezultati poslovanja maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore, kaže Fasimon. "Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji Ina grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za 2 posto, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine", izjavio je Fasimon.

Po podacima iz izvješća, neto prihod od prodaje segmenta istraživanje i proizvodnja nafte i plina u prvih je devet mjeseci iznosio 2,8 milijardi kuna, što je smanjenje za 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a objašnjava se 10 posto nižom cijenom nafte brent. EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena je za 15 posto, na 1,8 milijardi kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. "Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti", navodi se u izvješću, uz napomenu da je "domaća proizvodnja sirove nafte bila stabilna, uz blagi prirodni pad". Kapitalna ulaganja istraživanja i proizvodnje su porasla za 15 posto i iznosila 494 milijuna kuna, od čega se 364 milijuna kuna odnosi na Hrvatsku. 

Veća ulaganja uglavnom se odnose na aktivnosti istražnog bušenja i razrade u Egiptu, remonte bušotina u Hrvatskoj te na aktivnosti programa istraživanja Drava-02, objašnjava se u izvješću. Neto prihod od prodaje segmenta rafinerije i marketing, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, porastao je za 2 posto te je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 15,8 milijardi kuna, dok je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki porasla za 35 posto i iznosila 526 milijuna kuna. "Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati, iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem usluga kupcima.

Maloprodajne količine povećale su se za 3 posto uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori", objašnjava se u izvješću, uz podatak da je Ina grupa krajem rujna ove godine upravljala mrežom od 510 maloprodajnih mjesta. Kapitalna ulaganja u poslovanje rafinerija i marketinga značajno su se povećala i iznosila 821 milijun kuna u odnosu na 337 milijuna kuna u prvih devet mjeseci prošle godine, uglavnom kao posljedica velikog remonta u riječkoj rafineriji, podsjeća se u izvješću Ine.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa