28.10.2019 07:00
ZAGREB, 27. listopada 2019. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna Crobexi oslabili, uz promet na razini kao i u tjednu ranije, dok se investitori pripremaju za sezonu objave financijskih rezultata domaćih kompanija u idućem tjednu.
Crobex indeks spustio se protekloga tjedna blagih 0,02 posto, na 2.012 boda, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.186 bodova.Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio industrijski, za 0,4 posto, dok je najviše porastao turistički, za 2,3 posto. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 40 milijuna kuna te je bio na razini kao i u tjednu ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Kraša, 8,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,95 posto, na 1.060 kuna.Mesna industrija braća Pivac prošloga je tjedna objavila je ponudu za kupnju dionica Kraša po cijeni od 430 kuna. Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.U međuvremenu, Kappa Star Limited izvijestio je da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Ta ciparska tvrtka, u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, posljednjih je tjedana pojačano kupovala dionice Kraša, pa je prešla prag od 24 posto vlasničkog udjela u Krašu

.S prometom od 3,17 milijuna kuna prošloga je tjedna po likvidnosti slijedila dionica Podravke, čija je cijena oslabila 1,03 posto, na 479 kuna. Među najlikvidnijima je bila i dionica Saponije, kojom je ostvreno nešto iznad 3 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 23,53 posto na 336 kuna. Ipak, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Uljanika, kojoj je cijena skočila 30,6 posto, na 1,11 posto.

U četvrtak je na javnoj elektornskoj dražbi prodano usisno jaružalo na vlastiti pogon Willem van Rubroeck, koje se gradilo u Uljaniku. Kao najvrijednija imovina u stečajnoj masi Uljanika d.d. prodan je za 794 milijuna kuna. Iako kupac nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o Jan de Nulu, tvrtki koja je i naručila njegovu izgradnju. U petak je, pak, na izvještajnom sudskom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučeno je da Uljanik d.d. u stečaju nastavlja s poslovanjem, a stečajna upraviteljica Marija Ružić dobila je rok od trideset dana za izradu poslovnog odnosno stečajnog plana kojim bi se trebala definirati budućnost i eventualni put oživljavanja pulske brodogradnje. 

S druge strane, najveće gubitnice bile su prošloga tjedna dionice Tankerske Next Generation, s padom cijene za više od 13 posto, na 39,8 kuna te Đuro Đaković grupe, za 12,3 posto, na 5,26 kuna. Radnici Đure Đakovića, njih 700, od četvrtka su u štrajku zbog neisplate plaće za rujan. Osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. Na zahtjeve radnika, koji su se okupili ispred upravne zgrade, iz Uprave su odgovorili da će biti osiguran novac za isplatu plaća koje kasne u tri od pet tvrtaka u sastavu te grupe.Na Zagrebačkoj burzi prošloga je tjedna protrgovano sa 71 izdanjem, pri čemu je njih 29 ostvarilo porast cijene, a 30 pad, dok 12 nije bilježilo promjenu u odnosu na tjedan ranije.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.