28.10.2019 07:20
ZAGREB, 25. listopada 2019. (Hina) - Iz Živog zida upozorili su u petak na nezakonitosti u poslovanju HBOR-a i Brodosplita vezano za gradnju polarnog kruzera, prozivajući ministra gospodarstva Darka Horvata i Vladu da su promašenom politikom i propuštanjem prilika "dokrajčili" hrvatsku brodogradnju. 
Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare u Saboru da spomenutu novogradnju 487 nitko nije vidio, pa ni stručnjaci iz Jadrandbroda koji odlukom Vlade utvrđuju uspješnost investicije, utrošak novca i stupanj izgradnje. Upozorio je kako su u originalnom ugovoru o kreditu HBOR-a za ovu gradnju polarnog kruzera, s pripadajućim jamstvima koje je dala Vlada, izostavljeni dijelovi koje je nalagao zakon, ističući kako je tek nakon njihova pritiska u kolovozu sklopljen aneks, koji je nezakonit bez suglasnosti Vlade.  

Sinčić je izrazio nadu da će oni koji su postupali nezakonito što prije biti sankcionirani, prije svega iz HBOR-a koji, tvrdi, pogoduju predsjedniku Uprave DIV grupe i vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku. "U aneksu se mijenja situacija na način da se izrazito pogoduje Debeljaku. Unatoč njegovim hvalospjevima na vlastiti račun najvjerojatnije je da će tvornica dizel motora otići u stečaj, da brodovi koje napravi imaju čitav niz pogrešaka i na svakom je izgubio novac. Najmanje 30 brodova nikad nije ni završio, iako je za njih dobio novac, nekih tri milijarde kuna", rekao je Sinčić. Istaknuo je kako je aneksom utvrđeno da će HBOR otvoriti poseban račun kroz koji bi prošle sve tranše kredita, kako bi HBOR mogao pratiti namjensko trošenje sredstava, ali da račun nikad nije otvoren. 

Aneksom je, dodaje, utvrđeno i da drugi konzultanti mogu dati mišljenje o namjenskom trošenju novca i stupnju gotovosti, "ali je Debeljak pronašao prijatelje kojima je dao neke novce da napišu netočna izvješća  kako bi mogao dobiti nove tranše kredita". "To je protuzakonito i odlukom Vlade je definirano da to može činiti isključivo tvrtka hrvatska brodogradnja Jadranbrod. Kredit je imao četiri tranše HBOR-a, a petu je trebao dati sam Debeljak, ali on nažalost nema ni za biber", istaknuo je Sinčić i odbacio prigovore da su njegove optužbe zapravo tvrdnje Debeljakove konkurencije, odnosno Danka Končara.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa