26.09.2019 07:40
RIJEKA, 25. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sud u Rijeci u srijedu je obustavio postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, jer je njegov račun deblokiran nakon godinu dana.
U obrazloženju rješenja sutkinje Liljane Ugrin stoji da je je tijekom prethodnog postupka, 25. rujna, dužnik dostavio sudu dokaz da njegov račun nije u blokadi. Naime, Prema Stečajnom zakonu, ako dužnik do završetka prethodnoga postupka postane sposoban za plaćanje, sud će postupak obustaviti. U rješenju stoji da je iz potvrde Financijske agencije od 25. rujna utvrđeno da Brodogradilište 3. maj na računu više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

Vlada je prošlog tjedna ovlastila Ministarstvo financija da 3. maju izda državno jamstvo za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u visini od 26 milijuna eura za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (733), za koji je potpisan ugovor s tvrtkom Algoma Central Corporation iz Kanade. Ugovor za gradnju tog broda raskinut je prije godinu dana, država je platila izdano jamstvo, a novi ugovor za završetak istog broda, vrijedan 36,6 milijuna eura, potpisan je u početku rujna.

U kolovozu je Vlada odobrila i državno jamstvo, a potom i HBOR-ov kredit od 150 milijuna za pokretanje proizvodnje u 3. maju. Nakon toga isplaćene su zaostale radničke plaće do srpnja ove godine i druga potraživanja, a vjerovnicima, dobavljačima i koperantima, s kojima je postignut sporazum o isplati 85 posto potraživanja s odgodom od dvije godine, sljedećih dana bit će isplaćeno 15 posto tražbina.Prema planu rukovodstva 3. maja, najprije će se početi raditi na dovršetku broda za kanadsku Algomu (733), a radi se i na što skorijem nastavku izgradnje još dva broda, tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija (723) te broda za prijevoz automobila (514), koji je u stečajnoj masi Uljanika.

Rješenje kojim je pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Brodogradilištem 3. maj donijeto je 4. siječnja 2019.. Zahtjev za otvaranje stečaja podnijeli su Fina i vjerovnik 3. maja, tvrtka Strojopromet. U očekivanju iznalaženja rješenja za opstanak i nastavak proizvodnje u 3. maju ročište je više puta odgađano, a posljednji puta je bilo zakazano za 1. kolovoza i odgođeno za 26. rujna, kako bi se utvrdio model financijske konstrukcije i drugih preduvjeta za nastavak proizvodnje, odnosno pronašao model nastavka deblokade računa 3. maja, isplate zaostalih plaća radnicima te se s naručiteljima nedovršenih brodova u riječkom brodogradilištu utvrdio način njihova dovršetka i plaćanja.Ročište zakazano za 26. rujna neće se održati, navodi se još u rješenju.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.