26.09.2019 07:00
ZAGREB, 25. rujna 2019. (Hina) - Upraviteljica stečajne mase U.T.T. Europe 92, koja je dobila spor protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), izvijestila je Trgovački sud da je povučen zahtjev za ovrhu nekretnina Novinarskog doma kako bi HND mogao upisati založno pravo za kredit za plaćanje dosuđenog iznosa.
Pravomoćnom presudom iz lipnja prošle godine, nakon 25-godišnjeg spora zbog najma i preuređenja prostora u Novinarskom domu, HND-u je naloženo da stečajnoj masi iza tvrtke U.T.T. Europa 92 isplati 126.616 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993. kad je ta tvrtka podigla tužbu.
Budući da zatezne kamate još nisu bile izračunate, HND je tada procjenjivao da će ukupni iznos koji će morati platiti biti veći od 320.000 eura, odnosno 2,5 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija u podnesu ističe kako vjeruje u brzo namirenje iz kredita koji podiže HND.''Sama visina tražbine u ovom trenutku nije točno utvrđena, ali grubom kalkulacijom smo zaključili da se radi o iznosu preko 3.200.000 kuna'', ističe se u podnesku.

HND tvrdi da je žrtva pljačke koja se odvija 25 godina

Vodstvo HND-a posljednji se put oglasilo o tom sporu u kolovozu ocijenivši kako je HND ''žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina'', a kulminirala je gubitkom sudskog spora i presudom na temelju krivotvorenih dokumenata. Ocijenivši to pokušajem otimanja imovine, vodstvo HND je podsjetilo da je taj spor započeo još u srpnju 1990. kada je bio potpisan ugovor o zakupu prostora u Novinarskom domu s trojicom povratnika iz Njemačke koji su prezentirali plan preuređenja prostora u atraktivni ugostiteljski objekt. No, nakon što nisu završili radove niti plaćali zakupninu, HND je tim poduzetnicima 1993. otkazao ugovor i sudskim putem ih deložirao, a oni su pokrenuli spor potražujući naknadu štete na ime, kako u HND-u ističu, njihovih tobožnjih investicija. Čelnici Novinarskog društva tada su istaknuli kako su došli do dokaza da je jedan od računa na kojima se temeljila presuda, kao i priloženi arhitektonski projekt, krivotvoren.

Spor dobila tvrtka bez OIB-a

Predstavnici Novinarskog društva kazali su kako je HND odmah po saznanju za krivotvorine podnio kaznenu prijavu DORH-u , ističući da tvrtka poduzetnika koja je dobila spor nema čak ni svoj OIB. S druge strane, u posljednjem podnesku stečajne upraviteljice Zuzije naglašava razloge ''nestalog'' OIB-a, kao i probleme koji iz toga proizlaze. ''Naime, u presudi tužitelj je naznačen s nazivom 'Stečajna masa U.T.T Europa 92 d.o.o. u stečaju' dok je upisana tvrtka 'Stečajna masa iza U.T.T. Europa 92 d.o.o.'. Stečajna masa je u postupku ispravka pogrešno naznačene tvrtke u sudskom registru. Također, u presudi je naveden OIB brisanog društva U.T.T. Europa 92 d.o.o jer je u parničnom postupku Stečajnoj masi automatski dodijeljen OIB brisanog društva s obzirom da ono do 2018. nije bilo upisano u sudski registar'', ističe se u podnesku u kojem se proziva i Financijska agencija (Fina).''Kako Fina iznova odbija provesti zahtjev za naplatu iz razloga strogog i nepotrebnog formalizma, Stečajna masa će podnijeti pritužbu na rad Fine te prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave Općinskom građanskom sudu u Zagrebu'', istaknuto je u podnesku.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.