20.09.2019 07:00
ZAGREB, 19. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sud u Pazinu za 24. rujna zakazao sjednicu odbora vjerovnika Uljanika Tesu na kojoj bi se trebao izabrati predsjednik odbora vjerovnika te tvrtke u stečaju od koje vjerovnici potražuju nešto više od 29 milijuna kuna.
Odbor vjerovnika i njegovi izabrani predsjednik dužni su nadzirati stečajnog upravitelja Borisa Debelića, pomagati mu u vođenju poslova, pregledavati poslovne knjige te naložiti provjeru prometa i iznosa gotova novca. Osim toga, odbor vjerovnika može sudu dati prigovor na rad stečajnog upravitelja kao i mišljenje o unovčenju imovine dužnika.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon u srijedu održane skupštine vjerovnike nakon koje je stečajni upravitelj ovlašten započeti prodaju imovine dužnika prema popisu imovine te pokrenuti odgovarajuće postupke prisilne naplate prema dužnicima, ali i prodati dionice PBZ-a i Viktora Lenca u vlasništvu dužnika po tržišnoj cijeni. Osim toga, skupština vjerovnika jednoglasno je odlučila da se neće nastaviti poslovanje osim dovršetka započete izgradnje generatora za finsku kompaniju Wartsila.

Prethodno su tražbine vjerovnika Uljanik Tesu utvrđene u ukupnom iznosu od oko 29,5 milijuna kuna, a najviše – čak 12,6 milijuna kuna potražuje država preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). U skupini vjerovnika s utvrđenim tražbinama prvog višeg isplatnog reda najviše potražuje Ministarstvo financija – 3,45 milijuna kuna, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja traži nešto više od 840.000 kuna, a stotinjak radnika prijavilo je tražbine u ukupnom iznosu od oko 5,4 milijuna kuna.U drugom višem isplatnom redu najveća je tražbina CERP-a od 12,6 milijuna kuna, drugi najveći vjerovnik u toj skupini je krovna tvrtka Uljanik d.d. koji potražuje 4,1 milijuna kuna, a slijedi kooperant Uljanika – karlovački Adriadiesel s tražbinom od 3,3 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja svih tvrtki u sklopu Uljanika od Uljanik Tesu iznose nešto manje od šest milijuna kuna.Uljanik Tesu (Tvornica elektroničkih strojeva i uređaja) d.d. u stečaju je tvrtka kojoj je osnivač Uljanik brodogradnja s temeljnim kapitalom, kako se navodi u sudskom registru, od 12,9 milijuna kuna. Stečaj Uljanik Tesu otvoren je u svibnju ove godine.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.