19.09.2019 07:00
ZAGREB, 18. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sudovi u Bjelovaru i Zagrebu u srijedu su pozvali vjerovnike Nive konzaltinga i Nive servisa, tvrtki u sklopu Niva holdinga kojim je upravljao bivši premijer Nikica Valentić, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, odnosno plate predujam za otvaranje stečaja.
Sud u Bjelovaru pozvao je sve zainteresirane za provedbu stečaja Nive konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15.000 kuna predujma za plaćanje prethodnog otvorenog stečaja te tvrtke s posljednje utvrđenim dugom od oko 777.000 kuna. Ne uplati li nitko zatraženi predujam, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju te tvrtke registrirane za projektiranje i građenje sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Na istoj adresi registriran je i Niva servis d.o.o, tvrtka u skraćenom stečaju za koju je zagrebački sud objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga od nešto manje od 93.000 kuna.Iako registrirane za srodne djelatnosti - projektiranje i gradnju, odnosno upravljanje i održavanje nekretnina, temeljni kapital navedenih tvrtki bitno je drugačiji. U slučaju Nive konzultinga iznosi 2,45 milijuna kuna, a Nive servisa samo 20.000 kuna.

Kao jedan od osnivača Nive konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića, a osnivač Nive servisa je Niva inženjering koja je u stečaju od lipnja 2017. Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a osnivač joj je Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. godine, a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.