19.09.2019 07:00
ZAGREB, 18. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sudovi u Bjelovaru i Zagrebu u srijedu su pozvali vjerovnike Nive konzaltinga i Nive servisa, tvrtki u sklopu Niva holdinga kojim je upravljao bivši premijer Nikica Valentić, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, odnosno plate predujam za otvaranje stečaja.
Sud u Bjelovaru pozvao je sve zainteresirane za provedbu stečaja Nive konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15.000 kuna predujma za plaćanje prethodnog otvorenog stečaja te tvrtke s posljednje utvrđenim dugom od oko 777.000 kuna. Ne uplati li nitko zatraženi predujam, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju te tvrtke registrirane za projektiranje i građenje sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Na istoj adresi registriran je i Niva servis d.o.o, tvrtka u skraćenom stečaju za koju je zagrebački sud objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga od nešto manje od 93.000 kuna.Iako registrirane za srodne djelatnosti - projektiranje i gradnju, odnosno upravljanje i održavanje nekretnina, temeljni kapital navedenih tvrtki bitno je drugačiji. U slučaju Nive konzultinga iznosi 2,45 milijuna kuna, a Nive servisa samo 20.000 kuna.

Kao jedan od osnivača Nive konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića, a osnivač Nive servisa je Niva inženjering koja je u stečaju od lipnja 2017. Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a osnivač joj je Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. godine, a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.