17.09.2019 07:00
NEW YORK, 16. rujna 2019. (Hina/dpa) – Američki proizvođač lijekova Purdue Pharma, protiv kojeg se vode tisuće sudskih procesa zbog sumnje da je u SAD-u potaknuo epidemiju ovisnosti o opioidnim lijekovima, zatražio je zaštitu od vjerovnika, predlažući da se njegova imovina prenese na podnositelje tužbi i građane.
Purdue Pharm objavio je u nedjelju navečer prijedlog nagodbe za oko dvije tisuće sudskih sporova koje su protiv kompanije pokrenuli državni i lokalni dužnosnici u više od 20 američkih saveznih država. Njihov prijedlog nagodbe uključuje restrukturiranje prema članku 11 američkog zakona o stečaju. U kompaniji procjenjuju vrijednost restrukturiranja na više od 10 milijardi dolara. Predlažu da se kompletna imovina i resursi kompanije prenesu na tijelo koje će njima raspolagati u korist tužitelja i američkih građana.

„Takvim bi se okvirom nagodbe izbjeglo rasipanje stotina milijuna dolara te višegodišnji sudski procesi i umjesto toga milijarde dolara i kritični resursi usmjerili bi se u zajednice diljem zemlje i njihovu borbu s oploidnom krizom“, ustvrdio je predsjednik uprave Steve Miller.

Kompanija je agresivno oglašavala svoj opioidni analgetik OxyContin, prikazujući ga kao efikasan lijek protiv bolova. Sada se taj lijek dovodi u vezu s naglim povećanjem broja smrtnih slučajeva od prekomjerne konzumacije opioida u SAD-u. Procjenjuje se da je ovisnost o opioidnim lijekovima protiv bolova u razdoblju do 1999. do 2017. prouzročila gotovo 400 tisuća smrtnih slučajeva u SAD-u.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.