17.09.2019 07:00
NEW YORK, 16. rujna 2019. (Hina/dpa) – Američki proizvođač lijekova Purdue Pharma, protiv kojeg se vode tisuće sudskih procesa zbog sumnje da je u SAD-u potaknuo epidemiju ovisnosti o opioidnim lijekovima, zatražio je zaštitu od vjerovnika, predlažući da se njegova imovina prenese na podnositelje tužbi i građane.
Purdue Pharm objavio je u nedjelju navečer prijedlog nagodbe za oko dvije tisuće sudskih sporova koje su protiv kompanije pokrenuli državni i lokalni dužnosnici u više od 20 američkih saveznih država. Njihov prijedlog nagodbe uključuje restrukturiranje prema članku 11 američkog zakona o stečaju. U kompaniji procjenjuju vrijednost restrukturiranja na više od 10 milijardi dolara. Predlažu da se kompletna imovina i resursi kompanije prenesu na tijelo koje će njima raspolagati u korist tužitelja i američkih građana.

„Takvim bi se okvirom nagodbe izbjeglo rasipanje stotina milijuna dolara te višegodišnji sudski procesi i umjesto toga milijarde dolara i kritični resursi usmjerili bi se u zajednice diljem zemlje i njihovu borbu s oploidnom krizom“, ustvrdio je predsjednik uprave Steve Miller.

Kompanija je agresivno oglašavala svoj opioidni analgetik OxyContin, prikazujući ga kao efikasan lijek protiv bolova. Sada se taj lijek dovodi u vezu s naglim povećanjem broja smrtnih slučajeva od prekomjerne konzumacije opioida u SAD-u. Procjenjuje se da je ovisnost o opioidnim lijekovima protiv bolova u razdoblju do 1999. do 2017. prouzročila gotovo 400 tisuća smrtnih slučajeva u SAD-u.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.