29.08.2019 08:06
BRUXELLES, 28. kolovoza 2019. (Hina/Reuters) - Kreditiranje kućanstava u eurozoni blago je ubrzalo u srpnju, dosegnuvši najvišu stopu rasta u razdoblju nakon završetka financijske krize 2009. godine, pokazali su u srijedu podaci Europske središnje banke (ECB).
Krediti kućanstvima porasli su u prošlom mjesecu 3,4 posto na godišnjoj razini, najsnažnije od siječnja 2009. U prethodnom mjesecu uvećani su 3,3 posto.Krediti kompanijama porasli su 3,9 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. To je ujedno najviša stopa njihova rasta u ovoj godini.

Odvojeno je ECB danas objavio i da je pokazatelj novčane mase u opticaju M3 u srpnju porastao 5,2 posto, nakon 4,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. M3 je na glasu kao relativno pouzdan pokazatelj aktivnosti u predstojećem razdoblju.

Novi podaci ECB-a, posebno onaj o povećanju kreditnih plasmana kompanijama, upućuju na zaključak da unatoč posustajanju aktivnosti gospodarstvu eurozone ne prijeti recesija, zaključuje Reuters. Budući da je rast zbog slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima ipak slabiji od trenda u proteklom razdoblju, brojke vjerojatno neće stišati bojazni u ECB-u, čiji će dužnosnici na sjednici u rujnu gotovo sigurno najaviti dodatne poticajne mjere, špekulira Reuters.

Tome valja dodati i skorašnji brexit, vjerojatno bez dogovora, i globalni trgovinski rat koji narušava očekivanja poslovnih čelnika. Njemačka industrija već dulje razdoblje bilježi pad aktivnosti i prijeti opasnost da će se njezina slabost uskoro proširiti na cijelo gosopodarstvo pa i preko granica Njemačke.

U drugom su tromjesečju gospodarske aktivnosti u Njemačkoj smanjene za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj su razini gotovo stagnirale.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa