21.08.2019 07:20
ZAGREB, 20. kolovoza 2019. (Hina), Krajem srpnja ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 255.064 građana, s ukupnom glavnicom duga od 16,6 milijardi kuna, kao i 17.975 poslovnih subjekata, s glavnicom duga od 6,2 milijarde kuna, najnoviji su podaci Fine.
Broj blokiranih građana bio je za 1.258 ili 0,5 posto manji nego u lipnju, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za 44,4 milijuna kuna. Krajem srpnje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine u blokadi je bilo 63.457 građana manje, a iznos glavnice njihova duga smanjen je za 26,7 milijardi kuna, pokazuju podaci Fine.

Pribroji li se glavnici i dug po kamatama od 6,5 milijardi kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem srpnja ove godine iznosio je 23,1 milijardu kuna, što je 58,2 milijuna kuna manje nego krajem lipnja ove godine.

Najveći dio duga građana - 6,3 milijarde kuna (bez kamata), odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,8 posto.

Najveći broj građana, 93.382, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području Informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, njih 1.472 (udio u broju blokiranih građana 0,6 posto), iznosi 6,3 milijarde kuna (udio u ukupnome dugu građana 38 posto), s tim da se najveći dio odnosi na dug prema vjerovnicima iz financijskog sektora (2,8 milijardi kuna), navode iz Fine.

Podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja prošle godine, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Broj blokiranih poslovnih subjekata pao ispod 18 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da je krajem srpnja bilo blokirano 17.975 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 610 ili za 3,3 posto manje u odnosu na lipanj.Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 6,2 milijarde kuna, što je smanjenje za 123,4 milijuna kuna ili za dva posto u odnosu na prethodni mjesec.

Zajedno s dugom po kamatama od 1,9 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem srpnja je iznosio 8,1 milijardu kuna.Po podacima Fine, u blokadi su krajem lipnja bile 7.052 pravne osobe s ukupnim dugom od 6,19 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,76 milijardi, a na kamatu 1,43 milijarde kuna.

U blokadi su bile i 10.923 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,43 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 467,3 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem srpnja iznosio je 1,9 milijardi kuna.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa