08.08.2019 12:00
ZAGREB, 8. kolovoza 2019. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog osmero radnika za otvaranje stečaja nad Riz odašiljačima d.d. na temelju neisplaćenih plaća za prosinac 2018. te siječanj i svibanj ove godine u ukupnom iznosu od oko 190.000 kuna.
Prijedlog radnika uslijedio je nakon što je Financijska agencija (Fina) u veljači podnijela prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kako su Riz odašiljači tada imali neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 9,14 milijuna kuna.Prema tada dostupnim podacima Riz odašiljači su imali 107 zaposlenih te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina je navela kako ne raspolaže drugim podacima o imovini Riz odašiljača.

Riječ je o poznatoj zagrebačkoj tvrtki osnovanoj 1948. od kada djeluje kao jedini proizvođač radiodašiljačke opreme u ovom dijelu Europe i kao jedan od malobrojnih u svijetu s tim proizvodnim programom.

Tvrtka je proizvela i instalirala preko 1000 odašiljača velikih snaga u više od 50 zemalja svijeta, a svoj proizvodni program započela je još 1949. potpisivanjem ugovora i isporukom radioodašiljača za tadašnji Radio Zagreb. Nakon toga isporučivali su opremu na području cijele Jugoslavije uključivši i odašiljače za Radio Ljubljanu i Radio Beograd.

Riz odašiljači bili su i iznimno uspješni na stranim tržištima – prije pedeset godina isporučili su odašiljače za All India Radio, a uz podršku Siemensa i odašiljače za West German Radio Broadcasting Network, nakon čega su se probili u pedesetak zemalja svijeta i 70-ih godina prošlog stoljeća bili najveći hrvatski izvoznik. 

Posljednjih godina tvrtka je u javnosti zapamćena po prosvjedima pred Vladom jer su radnici više puta demonstrirali tražeći da im Vlada proda dionice – odnosno većinske državne udjele po povlaštenoj cijeni protiveći se podjeli dionica braniteljima.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa