25.07.2019 07:00
ZAGREB, 24. srpnja 2019. (Hina) - Kraš grupa u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 11,6 milijuna kuna, što je za 12,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u srijedu objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te konditorske industrije. 
Konsolidirani prihodi Kraš grupe u prvom su polugodištu iznosili 465,3 milijuna kuna, što je rast za 3,6 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 3,4 posto, na 451,3 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, prihodi od prodaje Kraš grupe su iznosili 457,7 milijuna kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 241,7 milijuna kuna i veći je za 2,8 posto. Istodobno, prihod od prodaje u inozemstvu je iznosio 216 milijuna kuna i veći je za 5,5 posto. 

Kako se navodi u izvješću, u prvom je polugodištu zabilježen količinski rast prodaje i na domaćem i na inozemnom tržištu. Domaće tržište je poraslo 3,6 posto, odnosno prodano je 282 tone više nego u istom razdoblju lani, dok je izvoz povećan 1,9 posto. Rast prodaje bilježe regionalna tržišta Slovenija, BiH, Makedonija i Srbija te tržišta zapadne, srednje i jugoistočne Europe.

Od početka godine ostvarena je i suradnja s kupcima novih tržišta tako da su početne količine plasirane u Izrael, Kuvajt, Libiju i Albaniju, ističu iz Kraša.Napominju i kako su, sukladno prodaji, veći proizvodni rezultati ostvareni u svim tvornicama - u Krašu Zagreb kao i članicama Kraš Grupe - Miri iz Prijedora i Karolini iz Osijeka.

U izvješću se navodi i da je početkom godine započeo novi investicijski ciklus kojim se prate dinamični tržišni zahtijevi s ciljem unaprjeđenja proizvodnih procesa te širenja tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja što će dodatno povećati kvalitetu gotovih proizvoda.

"Tijekom prvog polugodišta 2019. realizacija investicija obavlja se u dva smjera - ulaganjem u novu opremu i ulaganjem u modernizaciju te unapređenje postojeće opreme i to u svim tvornicama - u Zagrebu, Prijedoru i Osijeku", navodi se.

Podaci za matičnu kompaniju, Kraš d.d. pokazuju da je u prvom polugodištu ostvarena neto dobit od 7,6 milijuna kuna, što je rast od 17,2 posto. Ukupni su prihodi pritom iznosili 397,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi 387,7 milijuna kuna.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.