24.07.2019 08:43
WASHINGTON, 23. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je blago snizio procjene rasta za globalno gospodarstvo u 2019. i 2020. godini, upozoravajući da bi nove američke i kineske carine, carine na automobile ili neuređen brexit mogli dodatno usporiti rast, oslabiti ulaganja i izazvati poremećaje u lancu nabave.
U ažuriranim procjenama za svjetsko gospodarstvo MMF ističe da su negativni rizici ojačali te sada predviđaju rast globalnog gospodarstva od 3,2 posto u ovoj godini i od 3,5 posto u 2020. godini. Time su snizili za po 0,1 postotni bod proljetne procjene iz travnja ove godine, a po četvrti put su snižene od listopada prošle godine.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvaćaju najveća gospodarstva, skupine gospodarstava i svijet u cjelini.MMF ističe da pokazatelji objavljeni od početka godine i općenito slabija inflacija ukazuju na slabiju od očekivane globalnu aktivnost, pri čemu trgovina i napetosti na tehnološkom planu te jačanje dezinflacijskih pritisaka predstavljaju rizike u budućnosti.

Ujedno, MMF je snizio prognoze rasta globalne trgovine u 2019. godini za 0,9 postotnih bodova, na 2,5 posto. Trgovina bi se trebala oporaviti u idućoj godini i porasti za 3,7 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši ipak raniju procjenu za oko 0,2 postotna boda. Rast obujma trgovine u prvom je tromjesečju ove godine posustao, skliznuvši na oko 0,5 posto, objavio je nadalje MMF, ističući kako je usporavanje tih aktivnosti najviše pogodilo azijska gospodarstva u nastajanju.

“Glavni je faktor rizika za globalno gospodarstvo što takav nepovoljni razvoj situacije, uključujući daljnje američko-kineske carine, američke carine na automobile ili brexit bez dogovora, prigušuju povjerenje, slabe ulaganja, premještaju globalne lance nabave i ozbiljno usporavaju globalni rast ispod osnovne razine”, zaključuju u MMF-ovim najnovijim prognozama.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.