24.07.2019 08:43
WASHINGTON, 23. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je blago snizio procjene rasta za globalno gospodarstvo u 2019. i 2020. godini, upozoravajući da bi nove američke i kineske carine, carine na automobile ili neuređen brexit mogli dodatno usporiti rast, oslabiti ulaganja i izazvati poremećaje u lancu nabave.
U ažuriranim procjenama za svjetsko gospodarstvo MMF ističe da su negativni rizici ojačali te sada predviđaju rast globalnog gospodarstva od 3,2 posto u ovoj godini i od 3,5 posto u 2020. godini. Time su snizili za po 0,1 postotni bod proljetne procjene iz travnja ove godine, a po četvrti put su snižene od listopada prošle godine.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvaćaju najveća gospodarstva, skupine gospodarstava i svijet u cjelini.MMF ističe da pokazatelji objavljeni od početka godine i općenito slabija inflacija ukazuju na slabiju od očekivane globalnu aktivnost, pri čemu trgovina i napetosti na tehnološkom planu te jačanje dezinflacijskih pritisaka predstavljaju rizike u budućnosti.

Ujedno, MMF je snizio prognoze rasta globalne trgovine u 2019. godini za 0,9 postotnih bodova, na 2,5 posto. Trgovina bi se trebala oporaviti u idućoj godini i porasti za 3,7 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši ipak raniju procjenu za oko 0,2 postotna boda. Rast obujma trgovine u prvom je tromjesečju ove godine posustao, skliznuvši na oko 0,5 posto, objavio je nadalje MMF, ističući kako je usporavanje tih aktivnosti najviše pogodilo azijska gospodarstva u nastajanju.

“Glavni je faktor rizika za globalno gospodarstvo što takav nepovoljni razvoj situacije, uključujući daljnje američko-kineske carine, američke carine na automobile ili brexit bez dogovora, prigušuju povjerenje, slabe ulaganja, premještaju globalne lance nabave i ozbiljno usporavaju globalni rast ispod osnovne razine”, zaključuju u MMF-ovim najnovijim prognozama.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.