23.07.2019 07:00
LONDON, 22. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, no kreće se unutar uskog raspona dok investitori čekaju smjernice iz najznačajnijih središnjih banaka, a prva na redu je ovotjedna sjednica Europska središnje banke (ECB).

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,1217 dolara, pritisnut jačanjem dolara uslijed novih napetosti na Bliskom istoku. U azijskom se trgovanju eurom nakratko trgovalo po 1,1208 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je uvećan blagih 0,1 posto, na 97,199 bodova.

Analitičari kažu da je dolar ojačao zbog statusa utočišta za vrijeme većih neizvjesnosti, uslijed jačanja napetosti u Hormuškom tjesnacu, jednom od najvažnijih svjetskih koridora za prijevoz nafte.Dolar je prema jenu ojačao 0,2 posto, na 107,91 jena, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko premašio 108 jena.

Valutni tečajevi posljednjih se tjedana drže uglavnom unutar uskog raspona kretanja, jer investitori nove smjernice čekaju od središnjih banaka. Očekuje se da će i američka središnja banka Fed i ECB ići u smjeru labavljenja monetarne politike pa to više manje poništava utjecaj na kretanje tečaja eura i dolara.

Očekivanja smanjenja kamatnih stopa za pola postotna boda na sjednici Feda krajem srpnja oštro su se u međuvremenu smanjila, i to sa 71 posto u prošlom tjednu, na 18,5 posto u ponedjeljak.Sjednica ECB-a je u četvrtak, dok će Fed idući tjedan održati redovnu sjednicu, kao i japanska središnja banka Bank of Japan.

Švicarski franak skliznuo je s novih najviših razina u dvije godine prema euru, od 1,1013 franaka za euro. Jutros je prema euru oslabio 0,1 posto te se njime trgovalo po 1,1023 franaka za euro.Funta je skliznula ispod 1,25 dolara, oslabivši za 0,2 posto prema dolaru te se njome trgovalo po 1,2483 dolara.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.