18.07.2019 07:05
ZAGREB, 17. srpnja 2019. (Hina) - OTP grupa dovršila je financijsko preuzimanje banke Societe Generale Montenegro u Crnoj Gori, čime je nastavljeno jačanje tržišnog položaja te mađarske banke na području središnje i istočne Europe, izvijestili su u srijedu iz OTP-a.

OTP grupa je izvijestila da je Crnogorska komercijalna banka, podružnica OTP grupe, jučer, 16. srpnja, okončala financijski postupak kojim je preuzeto 90,56 posto udjela u banci Societe Generale Montenegro (SGM) banci, crnogorskoj podružnici francuske grupe Societe Generale. U priopćenju se navodi da je transakcija izvršena temeljem akvizicijskog ugovora koji je potpisan 28. veljače ove godine, kao i da je s tržišnim udjelom od 11,9 posto SGM treća najveća banka na crnogorskom tržištu.

Očekuje se da će integracijski proces biti dovršen tijekom 2020. godine, a OTP grupa tom transakcijom dodatno jača tržišni položaj na području središnje i istočne Europe. OTP grupa prisutna je u deset zemalja središnje i istočne Europe, a nedavnim akvizicijama u Moldaviji i Sloveniji poslovanje se širi na područje dvanaest zemalja, kažu iz te mađarske banke, koja svoju prisutnost u posljednje vrijeme uglavnom jača kupovinom poslovanja od Societe Generale banke.

OTP grupa je tako u prosincu 2018. okončala i pripajanje Splitske banke, također je preuzevši od navedene francuske banke.Francuzi su početkom svibnja prodali OTP-u i svoju slovensku podružnicu, SKB banku, a tu transakciju u slijedećim mjesecima moraju još potvrditi regulatori, dok su pak iz francuske banke početkom veljače izvijestili da su u sklopu reorganizacije poslovanja, koja predviđa povlačenje iz pojedinih dijelova istočne Europe, s mađarskim OTP-om dogovorili prodaju moldavske podružnice - Mobiasbance Societe Generale.Lanjskog kolovoza OTP je od Societe Generalea kupio bugarsku Express Group, a banka sa sjedištem u Mađarskoj također još posluje u Albaniji, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.