18.07.2019 07:05
ZAGREB, 17. srpnja 2019. (Hina) - OTP grupa dovršila je financijsko preuzimanje banke Societe Generale Montenegro u Crnoj Gori, čime je nastavljeno jačanje tržišnog položaja te mađarske banke na području središnje i istočne Europe, izvijestili su u srijedu iz OTP-a.

OTP grupa je izvijestila da je Crnogorska komercijalna banka, podružnica OTP grupe, jučer, 16. srpnja, okončala financijski postupak kojim je preuzeto 90,56 posto udjela u banci Societe Generale Montenegro (SGM) banci, crnogorskoj podružnici francuske grupe Societe Generale. U priopćenju se navodi da je transakcija izvršena temeljem akvizicijskog ugovora koji je potpisan 28. veljače ove godine, kao i da je s tržišnim udjelom od 11,9 posto SGM treća najveća banka na crnogorskom tržištu.

Očekuje se da će integracijski proces biti dovršen tijekom 2020. godine, a OTP grupa tom transakcijom dodatno jača tržišni položaj na području središnje i istočne Europe. OTP grupa prisutna je u deset zemalja središnje i istočne Europe, a nedavnim akvizicijama u Moldaviji i Sloveniji poslovanje se širi na područje dvanaest zemalja, kažu iz te mađarske banke, koja svoju prisutnost u posljednje vrijeme uglavnom jača kupovinom poslovanja od Societe Generale banke.

OTP grupa je tako u prosincu 2018. okončala i pripajanje Splitske banke, također je preuzevši od navedene francuske banke.Francuzi su početkom svibnja prodali OTP-u i svoju slovensku podružnicu, SKB banku, a tu transakciju u slijedećim mjesecima moraju još potvrditi regulatori, dok su pak iz francuske banke početkom veljače izvijestili da su u sklopu reorganizacije poslovanja, koja predviđa povlačenje iz pojedinih dijelova istočne Europe, s mađarskim OTP-om dogovorili prodaju moldavske podružnice - Mobiasbance Societe Generale.Lanjskog kolovoza OTP je od Societe Generalea kupio bugarsku Express Group, a banka sa sjedištem u Mađarskoj također još posluje u Albaniji, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.