11.07.2019 09:00
SPLIT, 10. srpnja 2019. (Hina) - Na prvom ročištu predstečajnog postupka nad Brodotrogirom d.d. na splitskom Trgovačkom sudu u srijedu su utvrđene tražbine 145 vjerovnika ukupnog iznosa 910,8 milijuna kuna, a osporene tražbine iznose 511,5 milijuna kuna, izvijestili su s toga suda.
Najveće dvije utvrđene i priznate tražbine su one koje je prijavila Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), od kojih jedna, kako je navedeno u sudskoj tablici, iznosi 337,1 milijun kuna, a druga 202,5 milijuna kuna.

Za vjerovnika Centralstaal B.V. Osloweg utvrđena je priznata tražbina od 20,2 milijuna kuna.Među utvrđenim tražbinama je i ona koju je prijavilo Ministarstvo financija a koja, kako je rečeno, iznosi oko 7,9 milijuna kuna.

Najveća osporena tražbina iznosi 510,9 milijuna kuna koju, kako je rečeno na današnjem ročištu, potražuje Zagrebačka banka za Jugobanku - Glavnu filijalu Split, no ona je pravomoćno odbijena.

Stečajni sudac Velimir Vuković je najavio kako bi predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. mogao biti završen, "u kasnu jesen ili pred kraj ove godine". Objasnio je da nakon današnjeg ročišta sud donosi rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Kada to rješenje postane pravomoćno, predstečajni dužnik obvezan je sudu dostaviti izmijenjeni plan restrukturiranja i predstečajni sporazum koji će sadržavati utvrđene i osporene tražbine iz rješenja. 

Nakon toga slijedi glasovanje vjerovnika o predstečajnom sporazumu i planu restrukturiranja.Brodotrogir je 8. ožujka podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali je sud tada zatražio dopunu, jer nije bio dostavljen plan restrukturiranja.

Brodotrogir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika.

U vlasništvu je (95,24 posto) Kermas energije, tvrtke kojoj je vlasnik Danko Končar, a krajem veljače imao je 84 zaposlenih.

Među najvažnijim tvrtkama kojima je stopostotni vlasnik Brodotrogir d.d. je Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnosti.

I Hrvatska je brodogradnja Trogir 20. ožujka predala Trgovačkom sudu zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, a sud je rješenjem od 18. travnja otvorio predstečajni postupak te je ročište radi ispitivanja tražbina zakazao za 16. srpnja.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.