05.07.2019 07:45
RIJEKA, 4. srpnja 2019. (Hina) - Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju u četvrtak je na riječkom Trgovačkom sudu ponovno odgođeno, sada za 1. kolovoza, jer se očekuje daljnje skidanje blokada s računa, koji je sada blokiran radi ukupnog duga od oko 86 milijuna kuna.
Sutkinja Liljana Ugrin navela je da se situacija mijenja iz sata u sat, da je jutros blokada računa, prema podacima Fine, iznosila 96,6 milijuna kuna, s tim da su u toj sumi plaće radnika od 29,7 milijuna, potraživanja države od 12,8, HEP-a od 10,3 te dobavljača i kooperanata oko 30 milijuna.

U međuvremenu je, kazala je, prispjela informacija da je jedan vjerovnik povukao ovrhu od oko 10 milijuna kuna, pa je blokada sada oko 86 milijuna kuna, a ima najava da će biti skinute još neke blokade.

Prema Fini, 28. lipnja je blokada bila 156 milijuna kuna, pa je do sada skinut velik dio blokade, kazala je sutkinja ističući da bi voljela da se skidanje blokada nastavi istim intenzitetom. Ustvrdila je da i dalje stoje blokade države i HEP-a te da plaće radnika nisu predmet pregovora. Navela je da je bilo i priljeva na račun 3. maja, pa je prošlog tjedna priliv bio 200.000 kuna, a taj novac odmah se isplaćuje za plaće radnika, ali se, nažalost još isplaćuju plaće za lanjski prosinac.

Kad bih znala da će radnici sutra dobiti plaće, stečaj bih već bila otvorila, kazala je naglasivši da ju zanimaju rješenja, da se ne radi samo o oko 800 zaposlenih nego i o multiplikativnom faktoru. Zanima me spasiti dio industrije ovoga grada, naglasila je Ugrin.

Direktor 3. maja Edi Kučan, rekao je, komentirajući skidanje blokada, da je najprije trebalo povratiti povjerenje vjerovnika, da ima informacije da je skinuto još blokada, kao i da ima najava da će još neke blokade biti skinute te da bi blokade dobavljača u konačnici mogle biti smanjene na oko milijun kuna.

Pomoćnik Ministra gospodarstva Zvonimir Novak rekao je da Vlada još nije donijela konačnu odluku u ovom slučaju, da se vode intenzivni pregovori na nekoliko linija, pa i s Europskom komisijom, s obzirom da je 3. maj završio proces restrukturiranja i nema pravo na državne potpore.

"Analiziramo i prispjele ponude za brodove, isplati li se završavati ih ili prodati u sadašnjem stanju. Cijenili bi još ako dobijemo nekoliko dana za donošenje odluke," rekao je Novak.

Predstavnici sindikata 3. maja naglasili su da radnici  svakako žele nastaviti raditi. Predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić zahvalio je svima koji su skinuli blokade, naglasivši da se nada da će se riješiti ovrhe države i HEP-a.

Uoči ročišta "pozvao je Vladu da konačno da do znanja hoćemo li spasiti 3. maj. "Pravni zastupnik vjerovnika Strojoprometa, koji je uz Finu, zatražio pokretanje stečaja, Mićo Ljubenko rekao je da je želja sačuvati poslovanje 3. maja, da se predugo razmišlja o rješenjima i mogućim ulaganjima u završetak brodova.

Istaknuo je da blokade dobavljača nikada neće biti posve skinute te da  priznati već sada, ako se ne zna kako će ta situacija biti riješena. Kao i ostali nazočni, pristao je na odgodu ročišta, ali uz uvjet da se razumno pristupi rješavanju pitanja blokade, odnosno deblokade računa.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.