28.06.2019 07:30
BRUXELLES, 27. lipnja 2019. (Hina), Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana su u lipnju pod utjecajem pojačanog pesimizma u maloprodaji dok je povjerenje potrošača dosegnulo novu najvišu razinu otkada u Europskoj komisiji prate te pokazatelje, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće.
Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 112,2 boda, izračunali su u Europskoj komisiji. U svibnju ESI je zabilježio isti bodovni rast. Najviše su u lipnju pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 2,9 bodova u odnosu na svibanj, na 5,2 boda.Veći su pesimizam iskazali i čelnici u proizvodnom i uslužnom sektoru.

Tako je indeks u industriji oslabio 1,8 bodova, na 5,2 boda. U uslužnom sektoru pao je za 1,4 boda, na 21,1 bod.Raspoloženje među potrošačima dosegnulo je pak u mjesecu na izmaku novu najvišu razinu otkada su u Komisiji počeli pratiti te pokazatelje, od minus 1,8 bodova.

Time je vrijednost indeksa porasla za 0,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec.Blago su u lipnju poboljšana i očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,3 boda u odnosu na svibanj, na 16 bodova.Industrija izvor pesimizma u EUNa razini Europske unije ESI je u lipnju pao za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 102,3 boda, procjenjuju u Komisiji.

Najizrazitije su pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i maloprodaji, očitovana u klizanju indeksa za 2,3 odnosno 1,3 boda. Splasnulo i raspoloženje potrošača i poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, čiji su indeksi pali za 0,7 odnosno 0,4 boda u odnosu na svibanj.

Jedina je svijetla točka bio građevinski sektor sa zamjetno poboljšanim očekivanjima, iskazanim u rastu indeksa za 0,9 bodova.

Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu Unije indeks ekonomske klime u Poljskoj poskočio je za 1,9 bodova u odnosu na prošli mjesec dok je britanski zabilježio osjetno skromniji rast, za samo 0,6 bodova.... i u eurozoniIndeks ekonomske klime u eurozoni također je osjetno pao u lipnju, za 1,9 bodova, na 103,3 boda.

Najviše su pritom pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji, čiji je indeks pao za 2,7 bodova u odnosu na svibanj, najviše u proteklih oko osam godina, primjećuju u EK. Izrazito je oslabilo i raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u klizanju indeksa za 1,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, te među potrošačima, čiji je indeks pao za 0,7 bodova.

Prevladavajući pesimizam nisu značajnije ublažila ni osjetno poboljšana očekivanja čelnika u građevinskom sektoru, iskazana u skoku indeksa za 3,6 bodova, ni pojačani optimizam u maloprodaji, čiji je indeks porastao za jedan bod. Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše pogoršano raspoloženje u njemačkom gospodarstvu, uz pad ESI-ja za 2,9 bodova u odnosu na svibanj.

Sliljedi Italija s padom indeksa za 1,5 bodova te Francuska čiji je ESI smanjen u odnosu na svibanj za jedan bod.Odvojeno je izvješće EK pokazalo i pogoršanu poslovnu klimu u eurozoni u lipnju, uz pad odgovarajućeg indeksa BCI za 0,13 bodova u odnosu na svibanj, na 0,17 bodova.

Pogoršana su očekivanja menadžera o proizvodnji u predstojećem razdoblju i njihova ocjena ukupnih i knjiga izvoznih narudžbi i razine zaliha. Poboljšanje u odnosu na prošli mjesec zabilježeno je tek u menadžerskim ocjenama proizvodnje u prethodnom razdoblju, napominje EK.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa