14.06.2019 10:00
ZAGREB, 14. lipnja 2019. (Hina), Krajem svibnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 259.233 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,16 milijardi kuna, a blokirana su bila i 18.683 poslovna subjekta s ukupnim dugom od 8,48 milijardi kuna, objavila je Financijska agencija (Fina). 
Podaci Fine pokazuju da je krajem svibnja u blokadi bilo 46 građana više nego u travnju te 67.146 manje nego u lanjskom svibnju.Iznos duga građana je u svibnju, prema mjesecu ranije, smanjen za 106,8 milijuna kuna ili za 0,45 posto.

Blokirani su građani krajem svibnja dugovali za glavnicu iznos od 16,63 milijarde kuna, što je za 123 milijuna kuna, ili za 0,73 posto manje nego krajem travnja.Istodobno, dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,52 milijarde kuna i bio je u odnosu na travanj viši za 16,2 milijuna kuna ili za 0,25 posto.

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem svibnja iznosio 23,16 milijardi kuna, što je za 106,8 milijuna manje nego krajem travnja ove godine.

Po podacima Fine, najveći iznos duga građana - 6,3 milijarde kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,8 posto. 

Najveći, pak, broj građana, njih 97.077, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Krajem svibnja u blokadi je zbog duga većeg od milijun kuna bilo 1.500 građana, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 37,85 posto. Naime, građani koji su blokirani zbog duga većeg od milijun kuna ukupno duguju 6,3 milijarde kuna, od čega se najveći dio duga, ili iznos od 2,84 milijarde kuna, odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora. 

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Blokiranih poslovnih subjekata 18,6 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da su krajem svibnja u blokadi bila 18.683 poslovna subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 145 poslovnih subjekata ili 0,8 posto manje u odnosu na travanj. 

Dug poslovnih subjekata na osnovi glavnice bio je 6,4 milijarde kuna, a pribroje li se kamate u iznosu od 2,1 milijardu kuna, ukupni je dug poslovnih subjekata krajem svibnja iznosio 8,48 milijardi kuna. Po podacima Fine, u blokadi je krajem svibnja bilo 7.180 pravnih osoba s ukupnim dugom od 6,6 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5 milijardi, a na kamatu 1,6 milijardi kuna.

U blokadi je bilo i 11.503 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 428,27 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem svibnja iznosio je 1,82 milijarde kuna.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa