28.05.2019 08:00
ZAGREB, 27. svibnja 2019. (Hina) - Predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb u ponedjeljak su primili delegaciju Porezne uprave grada Šangaja (Shaanghai Municipal Finance Bureau (SMFB) gdje su im predstavljeni hrvatski porezni sustav te mogućnosti za ulaganja.

Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije kao i načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine. 

"Delegacija Porezne uprave grada Šangaja želi vidjeti koji su ovdašnji poticaji za ulaganja i upoznajemo ih sa našim poreznim sustavom", rekao je Fröhlich. Smatra da je Hrvatska konkurentna i po pitanju poreza jer da nije tako, kako je kazao, ne bi bilo toliko ulaganja, uključujući i dosadašnja kineska. 

"Kineski poduzetnici su vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje tako da očito ima interesa i u nekim smo nišama očito konkurentni", rekao je Fröhlich pred kineskom delegacijom.   

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša također smatra da je hrvatska porezna politika konkurentna u odnosu na ostale zemlje u okruženju. "Potičemo poduzetnike preko Zakona o poticanju ulaganja, što su prepoznali i domaći i strani investitori. Ti se poticaji jako mnogo koriste, mogu biti zanimljivi i kineskim i svim drugim ulagačima koji dolaze u Hrvatsku. Imali smo tri kruga poreznog rasterećenja od 2016, na ovamo, a svakom od ta tri kruga išlo se sa smanjivanjem poreznog tereta.

Poduzetnici su prepoznali to smanjivanje, a mi smo, bez obzira na to, imali jako dobro punjenje proračuna, kako lanjske tako i ove godine", naglasio je Kutleša. Dodao je kako Hrvatska i dalje, kroz relaksiranje nefiskalnih nameta, ima namjeru poticati poduzetničke aktivnosti. Nada se da ćemo privući i ostale kineske ulagače, ne samo one na velikim infrastrukturnim projektima.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, zahvalila je zagrebačkoj Komori što je kineskoj delegaciji pružila priliku upoznati domaći porezni sustav. Spomenula je da Kinezi vode računa o inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', ključnoj  inicijativi predsjednika Xija Jinpinga kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima.

Rekla je da je njihov posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative."Od 1992. kada smo uspostavili diplomatske odnose, odnos Hrvatske i Kine je prijateljski, mi smo dobri prijatelji i partneri. Kroz spomenutu inicijativu želimo učiti i o tuđim iskustvima, u ovom slučaju poreznim. Naš zadatak je dvojak: nastojimo da što više kineskih investitora ulaže u strane zemlje, ali i da privučemo strani kapital u Kinu", rekla je Bai Wei Yuan, dodavši da se hrvatsko gospodarstvo dobro razvija.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.