28.05.2019 08:00
ZAGREB, 27. svibnja 2019. (Hina) - Predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb u ponedjeljak su primili delegaciju Porezne uprave grada Šangaja (Shaanghai Municipal Finance Bureau (SMFB) gdje su im predstavljeni hrvatski porezni sustav te mogućnosti za ulaganja.

Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije kao i načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine. 

"Delegacija Porezne uprave grada Šangaja želi vidjeti koji su ovdašnji poticaji za ulaganja i upoznajemo ih sa našim poreznim sustavom", rekao je Fröhlich. Smatra da je Hrvatska konkurentna i po pitanju poreza jer da nije tako, kako je kazao, ne bi bilo toliko ulaganja, uključujući i dosadašnja kineska. 

"Kineski poduzetnici su vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje tako da očito ima interesa i u nekim smo nišama očito konkurentni", rekao je Fröhlich pred kineskom delegacijom.   

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša također smatra da je hrvatska porezna politika konkurentna u odnosu na ostale zemlje u okruženju. "Potičemo poduzetnike preko Zakona o poticanju ulaganja, što su prepoznali i domaći i strani investitori. Ti se poticaji jako mnogo koriste, mogu biti zanimljivi i kineskim i svim drugim ulagačima koji dolaze u Hrvatsku. Imali smo tri kruga poreznog rasterećenja od 2016, na ovamo, a svakom od ta tri kruga išlo se sa smanjivanjem poreznog tereta.

Poduzetnici su prepoznali to smanjivanje, a mi smo, bez obzira na to, imali jako dobro punjenje proračuna, kako lanjske tako i ove godine", naglasio je Kutleša. Dodao je kako Hrvatska i dalje, kroz relaksiranje nefiskalnih nameta, ima namjeru poticati poduzetničke aktivnosti. Nada se da ćemo privući i ostale kineske ulagače, ne samo one na velikim infrastrukturnim projektima.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, zahvalila je zagrebačkoj Komori što je kineskoj delegaciji pružila priliku upoznati domaći porezni sustav. Spomenula je da Kinezi vode računa o inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', ključnoj  inicijativi predsjednika Xija Jinpinga kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima.

Rekla je da je njihov posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative."Od 1992. kada smo uspostavili diplomatske odnose, odnos Hrvatske i Kine je prijateljski, mi smo dobri prijatelji i partneri. Kroz spomenutu inicijativu želimo učiti i o tuđim iskustvima, u ovom slučaju poreznim. Naš zadatak je dvojak: nastojimo da što više kineskih investitora ulaže u strane zemlje, ali i da privučemo strani kapital u Kinu", rekla je Bai Wei Yuan, dodavši da se hrvatsko gospodarstvo dobro razvija.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.