28.05.2019 08:33
ZAGREB, 27. svibnja 2019. (Hina) - Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u ožujku je u odnosu na prethodni mjesec pao za 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini viši za 9,4 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).
Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku pao je za 0,8 posto u odnosu na veljaču, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 1,9 posto, a na stranom je porastao za 1,2 posto.

U ožujku je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja energije, za 6,5 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 4,6 posto. Ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 4,1 posto, a pala je i prodaja kapitalnih proizvoda, za 2,4 posto.

Prodaja netrajnih proizvodi za široku potrošnju porasla je za 1 posto.U ožujku je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec povećan za 9,4 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za 7,7 posto, a na stranom za 8,6 posto.

Pritom je ukupna prodaja energije porasla za 36,7 posto, intermedijarnih proizvoda 7,9 posto, kapitalnih proizvoda 5,6 posto, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,7 posto, a pala je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,6 posto.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.