27.05.2019 07:10
ZAGREB, 24. svibnja 2019. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je predstavnicima 46 jedinica lokalne samouprave dodijelilo odluke o financiranju projekata za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, pri čemu ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava doseže gotovo 270 milijuna kuna.

Pozivom "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" se uz pomoć europskih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija potiče ulaganje u infrastrukturu u područjima gdje postoji potreba za gradnjom nove ili unaprjeđenjem odnosno proširenjem postojećih poduzetničkih zona, s ciljem privlačenja novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Zaprimljeno je 66 projektnih prijedloga, a njih je 46, u ukupnom iznosu traženih bespovratnih sredstava od 268,6 milijuna kuna, zadovoljilo uvjete poziva. Ukupna vrijednost svih 46 projekata je 425,3 milijuna kuna. Iznos bespovratnih sredstava kreće se od milijun do 10 milijuna kuna, uz najviši intenzitet financiranja prihvatljivih troškova od 85 posto.

Odluke je gradonačelnicima i načelnicima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je izvijestio da se čekalo oko godinu i pol dana da se ovaj projekt privede kraju, a kako je u tom razdoblju dvaput došlo do realokacije sredstava, s obzirom da se natječaj isključivo financira sredstvima iz strukturnih fondova EU-a.Prvo je tako za ovaj natječaj bilo alocirano 76 milijuna kuna, a nakon toga, uštedom na drugim projektima te realokacijom iz drugih prioritetnih osi, ostvarena je prilika za dobivanje dodatnih 110 milijuna kuna, pojašnjava Horvat.

Također, Vlada je na jučerašnoj sjednici donijela odluku kojom preuzima obvezu, ako se kod rekonstrukcije Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ne uspije namaknuti dodatnih i željenih 87 milijuna kuna, pokriti taj iznos iz državnog proračuna. Horvat je siguran da se stvaranjem poduzetničkih zona, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u njima te opremanjem parcela sa svim potrebnim priključcima, omogućuje pozicija da budući ulagači dobivaju građevinsku dozvolu u jednom danu, da se se investicije brže realiziraju te da se anulira stigma da je Hrvatska visokobirokratizirana država.

Pritom napominje da u Hrvatskoj već i postoje uređene poduzetničke zone gdje se građevinska dozvola može dobiti isti dan kada se preda zahtjev. Horvat je izvijestio i da je zagrebački Ekonomski institut za Ministarstvo izradio studiju koja pokazuje na koji način se dižu proračuni jedinica lokalnih samouprava u kojima se poduzetnička infrastruktura gradi ili je već izrađena, u odnosu na one jedinice gdje takve infrastrukture nema, istaknuvši kako je razlika u proračunima vrlo velika.

Događaj kasnio 45 minuta zbog sastanka Horvata i Plenkovića

S obzirom da je zbog sastanka u Vladi ministra Horvata i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića početak događaja kasnio oko 45 minuta, novinari su inzistirali da Horvat detaljnije pojasni razloge kašnjenja. Ministar se ispričao okupljenim načelnicima, gradonačelnicima i medijima, a zamoljen pak za objašnjenje, te je li na sastanku bilo riječi o stranačkoj kampanji za izbore za EP, o gospodarstvu ili možda o kineskom interesu za hrvatsku brodogradnju, Horvat je kazao da je tema današnjeg sastanka s premijerom bilo nekoliko. 

Naposljetku je kazao da Vlada i ministarstva rješavaju probleme iz prošlosti koje je Vlada zatekla, a kako jedan od takvih problema, koji jako opterećuje državni proračun, bio tema sastanka s premijerom. Upitan radi li se o državnim jamstvima, Horvat je kazao "između ostalog i to".

Pojasnio je da je ovaj današnji događaj bio osmišljen prije nekoliko tjedana, a kako se čekala odluka Vlade, koju je Vlada donijela jučer te kako neke stvari koje su se u međuvremenu dogodile nije mogao planirati. Opovrgnuo je da se s premijerom sastao zbog bilo kakvih stranačkih aktivnosti, kazavši da se njihovi sastanci isključivo odnose na gospodarske teme.

Ministarstvo gospodarstva je jučer najavilo da će na svečanost doći i sam premijer Plenković, a upitan zašto se on nije pojavio Horvat je kazao da premijer vodi druge i drugačije razgovore te "vjerujte da postoje različiti prioriteti".

Horvat: Čeka se odgovor Kineza

Kada je konkretno riječ o odgovoru o potencijalnoj suradnji kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), čije je izaslanstvo početkom tjedna posjetio Brodarski institut i 3. maj, Horvat je tek kazao da odgovor Kineza na temu Brodarskog instituta i 3. maja tek očekuje, a da kada će on stići isključivo ovisi o menadžmentu te najveće brodarske kompanije u Kini.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Novske Marin Piletić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić i Tomislav Pertic, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), koji je kazao da je evaluacija projekata trajala predugo, a kako je razlog tome što se u suradnji nekoliko tijela pokušalo izvući maksimalno iz ovog poziva te da se ugovori što više sredstava.

"Mogli smo to završiti i puno ranije, ali tada bi vas ovdje bilo 11, a ne 46", poručio je Petric, okupljenim predstavnicima lokalnih jedinica, dodavši kako smatra da se isplatilo čekati.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.