09.05.2019 07:30
ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina) - Valamar Riviera je u utorak objavila da je u dokapitalizaciji starigradskog Helios Farosa uplatila 22,8 milijuna kuna, a u dokapitalizaciji će sudjelovati i mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje, čime se stvaraju uvjeti za izlazak Helios Farosa iz stečaja. 
"U skladu s odlukom o povećanju temeljnog kapitala sukladno odobrenom stečajnom planu za ulaganje i dokapitalizaciju, Valamar Riviera uplatila je danas starigradskom Helios Farosu u stečaju ulog od 22,8 milijuna kuna kako bi upisala 2.280.000 dionica.

Istovremeno, PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima upisat će 6.840.000 dionica za 68,4 milijuna kuna", navodi se u priopćenju. Time će se temeljni kapital Helios Farosa povećati s 5,36 milijuna kuna na 96,56 milijuna kuna.

Po upisu povećanja temeljnog kapitala, Valamar će imati 23,61 posto dionica Helios Farosa, a PBZ Croatia osiguranje 70,83 posto."Tim povećanjem temeljnog kapitala steći će se preduvjeti za izlazak Heliosa Farosa iz stečaja te će kroz partnerstvo Valamara i PBZ CO mirovinskih fondova započeti nova faza razvoja turizma u Starom Gradu na Hvaru", ističu iz Valamara.

Inače, Helios Faros je najvažnija hotelska starigradska tvrtka koja je u stečaju od 2016. godine, a sredinom svibnja 2017. godine Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje predali su zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju te tvrtke.

U srpnju 2017. godine skupština stečajnih vjerovnika Helios Farosa prihvatila je tu zajedničku ponudu Valamar Riviere i PBZ Croatia osiguranje, kao i odluku o izradi detaljnog stečajnog plana koji bi omogućio izlazak starigradske tvrtke iz stečaja i nastavak poslovanja.

Skupština vjerovnika Helios Farosa je početkom studenoga 2018. godine prihvatila stečajni plan, temeljen na zajedničkoj ponudi Valamara i PBZ Croatia osigranja, a Trgovački sud u Splitu je tada donio i nepravomoćno rješenje o potvrdi stečajnog plana za ulaganje i dokapitalizaciju Helios Farosa. 

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.