08.05.2019 07:03
ZAGREB, 6. svibnja 2019. (Hina) - Dioničari Hrvatskog telekoma (HT) na glavnoj su skupštini u ponedjeljak odlučili o isplati dividende od ukupno 10 kuna po dionici, a odlučili su i da se dio prošlogodišnje neto dobiti upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala. 
Kako je HT objavio nakon skupštine, dioničarima će se isplatiti dividenda od ukupno 10 kuna po dionici, od čega će se sedam kuna isplatiti iz dijela neto dobiti iz 2018. godine, a dodatna će se dividenda od tri kune po dionici isplatiti iz dijela zadržane dobiti iz prethodnih godina. 

Neto dobit HT-a lani je iznosila 990,66 milijuna kuna, od čega će se iznos od 565,5 milijuna kuna upotrijebiti za dividendu od sedam kuna po dionici, dok će se dio zadržane neto dobiti iz prethodnih godina, i to iznos od 243,66 milijuna kuna upotrijebiti za dodatnu isplatu dividende od tri kune po dionici. 

Dividenda od ukupno 10 kuna po dionici, prema odluci skupštine, isplatit će se dioničarima HT-a upisanim u depozitarij Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. svibnja. Tražbina za isplatu dividende dospijeva 27. svibnja. Inače, dividenda od 10 kuna po dionici viša je nego proteklih nekoliko godina, odnosno protekle tri godine tijekom kojih su dioničari dobili dividendu od po šest kuna po dionici. 

Dioničari su na današnjoj skupštini prihvatili i odluku da se dio prošlogodišnje neto dobiti, i to iznos od 422,1 milijun kuna preostalih nakon isplate dividende upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala HT-a.Tako će se temeljni kapital HT-a povećati s 9,8 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna, i to, prema odluci skupštine, bez izdavanja novih dionica, razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu.

Glavna skupština HT-a dala je i razrješnicu članovima Uprave za prošlu poslovnu godinu. Razrješnicu za poslovnu 2018. godini dobili su i članovi Nadzornog odbora, a na skupštini su izabrana i dva člana tog tijela - Marc Stehle iz Njemačke na još jedan mandat od četiri godine te Davor Majetić (glavni direktor HUP-a) iz Zagreba, kao novi član također na mandat od četiri godine.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.