07.05.2019 07:30
ZAGREB, 6. svibnja 2019. (Hina) - Za Uljanik TESU postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku u slučaju pozitivnog ishoda pregovora te tvrtke s finskim naručiteljem generatora, tvrtkom Wartsila Finland, te talijanskim IPS-om, kao strateškim partnerom Uljanik TESU-a, proizlazi iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja Borisa Debelića. 
Prema tom izvješću, kod Uljanik TESU-a postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka (trajna nesposobnost za plaćanje), a kako se imovinom te tvrtke mogu podmiriti troškovi postupka, stečajni upravitelj predlaže otvoriti stečajni postupak. U slučaju da se do održavanja ročišta radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, pregovori između - Watsila Finland kao naručitelja generatora, Uljanik TESU kao izvršitelja izrade tih generatora, te IPS-a kao strateškog partnera Uljanik TESU-a - pozitivno okončaju te da strateški partner Uljanik TESU-u izloži odgovarajuću ponudu za daljnju suradnju kroz stečajni postupak, stečajni upravitelj će o tome sačiniti dopunsko izvješće i sudu predložiti nastavak poslovanja u stečajnom postupku, navodi se u izvješću objavljenom na e-oglasnoj. 

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik TESU-om podnijela je Fina početkom ožujka ove godine, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 120 dana, u iznosu od 3,86 milijuna kuna. Početkom ožujka Uljanik TESU je imao 65 zaposlenih, kojima nije u potpunosti isplaćena plaća za studeni prošle godine te sve plaće poslije toga. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnoga postupka zakazano je za 9. svibnja na Trgovačkom sudu u Pazinu. 

Osnovna djelatnost Uljanik TESU-a je proizvodnja električnih sinkronih generatora srednje snage za potreba brodogradnje, a uz to proizvodi i generatore za male hidroelektrane te generatore za električne lokomotive. Po podacima iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja, u 2016. godini poslovna je aktivnost tvrtke iznosila 40,8 milijuna kuna, rashodi 24,6 milijuna kuna pa je dobitak iz poslovanja bio 16,2 milijuna kuna, a krajem te godine imao je 103 radnika. 

U 2017. godini poslovna se aktivnost smanjuje na 11 milijuna kuna, gubitak je 4,2 milijuna kuna, da bi u 2018. godini poslovna aktivnost iznosila 18 milijuna kuna a gubitak 4,4 milijuna kuna. U ovoj godini Uljanik TESU "poslovnu aktivnost ostvaruje u minimalnom obujmu u uvjetima trajne nelikvidnosti i uz velike napore dovršava proizvodnja u tijeku i isporučuje je uz pomoć samih kupaca koji potrebni repromaterijal dobavljaju sami", navodi privremeni stečajni upravitelj. 

Na temelju toga zaključuje da je tvrtka trajno nesposobna za plaćanje duže od 60 dana, odnosno da je u trajnoj blokadi od studenog 2018. godine, kao i da radnicima nije isplatila više od tri uzastopne plaće. No, prema izvješću, Uljanik TESU računovodstveno nije prezadužen te mu je kapital pozitivan i iznosi gotovo 2,3 milijuna kuna. Procjenom vrijednosti imovine utvrđeno je da se imovina tvrtke sastoji od postrojenja i opreme u procijenjenoj vrijednosti 6,43 milijuna kuna, zaliha sirovina i proizvoda u procijenjenoj vrijednosti 3,75 milijuna kuna, teško naplativih potraživanja od kupaca iz Uljanik grupe od 2,95 milijuna kuna te moguće naplativih potraživanja od ostalih kupaca u iznosu od 66,85 tisuća kuna. 

Pregledom otvorenih ugovora s kupcima utvrđeno je da postoji interes potencijalnog strateškog partnera IPS iz Italije da pristupi jednom od otvorenih (nerealiziranih) ugovora sklopljenog s kupcem Wartsila Finland. Ugovor se odnosi na narudžbu tri generatora ukupne vrijednosti 327.360 eura, pri čemu je rok isporuke 30. listopada 2019. godine, navodi Debelić u izvješću.  

"Nakon sklapanja novog zajedničkog ugovora Wartsila - Uljanik TESU - IPS, strateški partner spreman pulskoj tvrtki isplatiti određeni predujam potreban za nastavka proizvodnje u stečajnom postupku, uzeti u zakup poslovni pogon i određeni broj radnika i financirati proizvodnju kako bi se ugovor prema Wartsili izvršio te kako bi se u međuvremenu započelo s proizvodnjom generatora i za druge kupce koje će strateški partner i osigurati", ističe privremeni stečajni upravitelj. 

Naglašava i da su pregovori između Wartsila Finland, Uljanik TESU i IPS-a u tijeku i, u slučaju njihova skorog pozitivnog ishoda, očekuje se da strateški partner Uljanik TESU-u izloži detaljno svoju ponudu o suradnji. Po podacima iz izvješća, troškovi stečajnog postupka Uljanik TESU-a iznose 760 tisuća kuna, a u slučaju otvaranja stečaja ostale obveze stečajne mase iznose 705 tisuća kuna.

Ako bi se poslovanje nastavilo, obveze stečajne mase bile bi znatno veće no one bi se u tom slučaju pokrivale iz suradnje sa strateškim partnerom, talijanskim IPS-om, napominje Debelić. Iznosi i podatke da knjigovodstvene obveze Uljanik TESU-a krajem prošle godine ukupno iznose 32,8 milijuna kuna, a između ostalog sadrže i dugoročne obveze prema predstečajnoj nagodbi od 12,33 milijuna kuna, obveze prema poduzetnicima iz Uljanik grupe 8,13 milijuna kuna te obveze prema dobavljačima 3,3 milijuna kuna.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa