02.05.2019 08:00
ZAGREB, 30. travnja 2019. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u petak odobrilo je ponudu PND Strategije za preuzimanje preostalih dionica hotela Maestral po cijeni od 431,77 kuna po dionici, nakon što je u veljači od države kupila 68,94 posto udjela u toj dubrovačkoj hotelskoj tvrtki.
Kako ističu iz Hanfe, obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za tu tvrtku nakon što je 19. veljače stekla 355.520 redovnih dionica Hotela Maestral, što predstavlja 68,94 posto udjela u temeljnom kapitalu, po cijeni od 431,76 kuna po dionici.PND Strategija tada je, naime, s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisala ugovor kojim je od države kupila taj udjel za 153,5 milijuna kuna. 

Time je za PND Strategiju nastala obveza objave ponude za preuzimanje preostalih dionica Hotela Maestral. Sredinom ožujka PND strategija objavila je da će u roku propisanom odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, objaviti ponudu za preuzimanje Hotela Maestral, a po odobrenju objavljivanja ponude za preuzimanje od strane Hanfe.

PND Strategija za otkup preostalih 160.200 dionica nudi cijenu od 431,77 kuna po dionici. Ta je tvrtka osnovana je prošle godine, a jedini osnivač joj je Danko Ćorić, koji je vlasnik i lanca kladionica Super Sport. Hoteli Maestral bili su posljednja velika hotelska kuća u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu. Ta tvrtka u svom sastavu ima pet hotela - Uvala, Splendid, Komodor, Vis i Adriatic - i paviljon Adriatica Rooms, koji raspolažu s ukupno 473 sobe i 933 ležaja. Svi su ti objekti u zapadnom dijelu Dubrovnika, u uvali Lapad. 

Odobreno i preuzimanje Zagrebačkih pekarni Klara

Upravno vijeće Hanfe odobrilo je i sisačkoj mlinsko-pekarskoj tvrtki Mlin i pekare objavljivanje ponude za preuzimanje Zagrebačkih pekarni Klara i to po cijeni od 126 kuna za dionicu. Sredinom ožujka ta je sisačka tvrtka izvijestila svojoj namjeri objave dobrovoljne ponude za preuzimanje Zagrebačkih pekarni Klara, i to zajednički s Papukom, Anagalisom i Darnom, u kojima ta sisačka ima više od 25 posto udjela te s Dragicom Plodinec koja neposredno ili posredno ima gotovo 25 posto udjela u temeljnom kapitalu te sisačke tvrtke.

U zajedničkoj ponudi sudjelovat će još i Josip Plodinec te Franjo Plodinec, koji nemaju vlasničkog udjela u Klari. Klara ima upisani temeljni kapital od 113,5 milijuna kuna, podijeljen na 283.760 redovnih dionica. Po podacima na stranicama Zagrebačke burze, najveći vlasnički udio u toj tvrtki posjeduje Dragica Plodinec, 24,35 posto, dok se na skrbničkom računu pri Zagrebačkoj banci nalazi još 19,97 posto dionica te tvrtke, a Granolio drži udjel od 18,25 posto.

Klara je lani poslovala s ukupnim prihodom od 398,4 milijuna kuna te ostvarila neto dobit od gotovo 2 milijuna kuna.Sisački Mlin i pekare bave se poljoprivrednom proizvodnjom, skladištenjem žitarica, proizvodnjom mlinskih, pekarskih i slastičarskih proizvoda te trgovinom vlastitim i ostalim prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Ukupni kapacitet silosa te tvrtke je 74.000 žitarica, a mlina 190 meljave na dan. Krajem 2017. ta je tvrtka zapošljavala 1.520 djelatnika. Tu godinu završila je s prihodima od prodaje od gotovo 570 milijuna kuna i neto dobiti od otprilike 8 milijuna kuna. 

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.