30.04.2019 07:00
FRANKFURT, 29. travnja (Reuters) - Rast kredita kompanijama i kućanstvima u eurozoni usporio je u ožujku, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB), potencijalno signalizirajući da su banke odlučile ograničiti kreditiranje u kontekstu slabljenja gospodarskih aktivnosti.
Krediti kompanijama porasli su u ožujku 3,5 posto, nakon 3,8-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Time su znatno usporili u odnosu na prošlogodišnji rujan kada su uvećani 4,3 posto, najviše u postkriznom razdoblju.

Rast kredita kućanstvima porastao je 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog rasta u veljači, pokazali su podaci ECB-a.Zbog naglog usporavanja gospodarskog rasta pod utjecajem slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima, ECB je odgodio planiranu normalizaciju monetarne politike, najavljujući umjesto toga dodatne poticajne mjere za zajmodavce kako bi potaknuo kreditiranje i podupro još uvijek krhko gospodarstvo.

Strahujući da će banke zbog slabijeg gospodarskog rasta ograničiti ponudu kredita, ECB je najavio novi program ultrajeftinih kredita namijenjenih zajmodavcima koji bi trebali kanalizirati taj novac u realno gospodarstvo i time kompanijama osigurati novac potreban za investicije, podsjeća Reuters.

Odvojeno je ECB-ovo izvješće pokazalo i snažniji rast novčane mase u opticaju (M3) u prošlom mjesecu,  za 4,5 posto. U veljači je taj pokazatelj, koji često pouzdano signalizira razinu aktivnosti u predstojećem razdoblju, porastao 4,3 posto.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa