26.04.2019 07:00
FRANKFURT, 25. travnja 2019. (Hina/dpa) - Najveće njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank u četvrtak su u zasebnim priopćenjima objavile da odustaju od spajanja, zaključivši nakon pažljive analize da koristi neće biti dovoljne da anuliraju štete povezane s integracijom. 
Dvije banke objavile su da su nakon pažljive analize zaključile da spajanje ne bi donijelo dostatne koristi kojima bi se nadoknadili dodatni rizici izvršenja, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtjevi povezani s integracijom takvih razmjera.Njemački bankarski divovi 17. ožujka su izvijestili o početku pregovora o udruživanju, podsjeća dpa.

Iako su pregovori propali, iz Deutsche Banka su u četvrtak objavili da će nastaviti razmatrati sve opcije za poboljšanje dugoročne profitabilnosti i povrata dioničarima. Obje banke teško ostvaruju dobit još od globalne financijske krize iz 2008. godine, primjećuje dpa. Neki političari u Njemačkoj nadali su se da će time stvoriti nacionalnog prvaka nasuprot sve snažnijoj konkurenciji banaka iz Sjedinjenih Država, Europe pa i one manjih banaka čak unutar same Njemačke.

"Globalno prisutne njemačke kompanije trebaju konkurentne financijske institucije koji ih mogu pratit svugdje u svijetu", izjavio je u četvrtak ministar financija Olaf Scholz prema priopćenju u kojem opetovano kao i posljednjih mjeseci ističe potrebu za snažnim bankarskim sektorom.

Njemačka vlada ostaje najveći pojedinačni dioničar u Commerzbanku, s 15-postotnim udjelom stečenim temeljem spašavanja te banke državnim novcem nakon financijske krize iz 2008. Ministar Scholz također je istaknuo kao tješnju suradnju vrijedi uspostaviti samo ako ima ekonomskog smisla i vodi prema pouzdanom poslovnom modelu.

Njemačka središnja bank Bundesbank pozvala je obje banke da unatoč propalim pregovorima nastave s planovima restrukturiranja. "Očekujemo da obje banke odlučno nastave provoditi restrukturiranje, što pokazuje prve pozitivne naznake", rekao je Joachim Wuermeling, član upravnog odbora Bundesbanka nadležan za superviziju financijskog sektora, prema priopćenju.

Premda će financijsko zdravlje dviju banaka nastaviti analizirati, Wuermeling ističe kako su trenutno obje banke u solidne i stabilne. "To je tako bilo prije pregovora o spajanju i tijekom pregovora a tako je bez sumnje i danas", poručio je.

Početkom mjeseca, pozivajući se na dva dobro upućena izvora, Reuters je objavio da bi talijanski UniCredit mogao ispitati mogućnost spajanja s Commerzbankom ako propadnu pregovori s Deutsche Bankom. UniCredit, kako su tada dodali, ne želi narušiti pregovore o spajanju dvije njemačke banke.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.