26.04.2019 07:00
FRANKFURT, 25. travnja 2019. (Hina/dpa) - Najveće njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank u četvrtak su u zasebnim priopćenjima objavile da odustaju od spajanja, zaključivši nakon pažljive analize da koristi neće biti dovoljne da anuliraju štete povezane s integracijom. 
Dvije banke objavile su da su nakon pažljive analize zaključile da spajanje ne bi donijelo dostatne koristi kojima bi se nadoknadili dodatni rizici izvršenja, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtjevi povezani s integracijom takvih razmjera.Njemački bankarski divovi 17. ožujka su izvijestili o početku pregovora o udruživanju, podsjeća dpa.

Iako su pregovori propali, iz Deutsche Banka su u četvrtak objavili da će nastaviti razmatrati sve opcije za poboljšanje dugoročne profitabilnosti i povrata dioničarima. Obje banke teško ostvaruju dobit još od globalne financijske krize iz 2008. godine, primjećuje dpa. Neki političari u Njemačkoj nadali su se da će time stvoriti nacionalnog prvaka nasuprot sve snažnijoj konkurenciji banaka iz Sjedinjenih Država, Europe pa i one manjih banaka čak unutar same Njemačke.

"Globalno prisutne njemačke kompanije trebaju konkurentne financijske institucije koji ih mogu pratit svugdje u svijetu", izjavio je u četvrtak ministar financija Olaf Scholz prema priopćenju u kojem opetovano kao i posljednjih mjeseci ističe potrebu za snažnim bankarskim sektorom.

Njemačka vlada ostaje najveći pojedinačni dioničar u Commerzbanku, s 15-postotnim udjelom stečenim temeljem spašavanja te banke državnim novcem nakon financijske krize iz 2008. Ministar Scholz također je istaknuo kao tješnju suradnju vrijedi uspostaviti samo ako ima ekonomskog smisla i vodi prema pouzdanom poslovnom modelu.

Njemačka središnja bank Bundesbank pozvala je obje banke da unatoč propalim pregovorima nastave s planovima restrukturiranja. "Očekujemo da obje banke odlučno nastave provoditi restrukturiranje, što pokazuje prve pozitivne naznake", rekao je Joachim Wuermeling, član upravnog odbora Bundesbanka nadležan za superviziju financijskog sektora, prema priopćenju.

Premda će financijsko zdravlje dviju banaka nastaviti analizirati, Wuermeling ističe kako su trenutno obje banke u solidne i stabilne. "To je tako bilo prije pregovora o spajanju i tijekom pregovora a tako je bez sumnje i danas", poručio je.

Početkom mjeseca, pozivajući se na dva dobro upućena izvora, Reuters je objavio da bi talijanski UniCredit mogao ispitati mogućnost spajanja s Commerzbankom ako propadnu pregovori s Deutsche Bankom. UniCredit, kako su tada dodali, ne želi narušiti pregovore o spajanju dvije njemačke banke.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.