16.04.2019 07:30
LONDON, 15. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Cijena jena u ponedjeljak je skliznula prema najnižim ovogodišnjim razinama na međunarodnim tržištima, a švicarskog franka spustila na najnižu razinu u mjesec dana budući da investitori manje zaziru od rizika zbog poboljšanog ozračja na globalnim tržištima. 
Jenu je tako u azijskom trgovanju cijena u jednom trenutku iznosila 112,09 jena za dolar, što je nedaleko njezinih najnižih razina u 2019. godini od 112,135 jena za dolar. Na početku trgovanja na europskim tržištima stabilizirao se pak na 111,92 jena za dolar, što znači da mu je tečaj više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak.U takvom je ozračju švicarski franak blago oslabio prema euru, na 1,1340 franaka za euro.

Krajem ožujka u jednom je trenutku zabilježio najvišu razinu u 2019. godini od 1,1164 franaka za euro, nakon čega je oslabio 1,5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jučer ujutro je  u takvim okolnostima skliznuo za 0,2 posto, na 96,829 bodova.

Euro je pritom ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1315 dolara.Tečaj funte zadržao se pak nedaleko 1,31 dolara, kao i većinu prošloga tjedna, a nakon što su oscilacije njezina tečaja znatno smanjene jer su Europska unija i britanska vlada odgodile Brexit do kraja listopada.

Naznake optimizma u vezi napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima i snažni podaci o kineskom izvozu potaknuli su ulagače na kupnju rizičnijih kategorija imovine. Investicijska klima na globalnoj razini krajem tjedna poboljšana je zahvaljujući relativno povoljnim MMF-ovim ocjenama stanja u globalnom gospodarstvu.

Pozitivnom raspoloženju pridonio je i američki ministar financija Steven Mnuchin poručivši da se američko-kineski trgovinski pregovori bliže završnoj fazi.Vijesti iz najvećih svjetskih gospodarstava također ulijevaju nadu u pogledu oporavka.

U petak su podaci iz Kine pokazali da je u ožujku izvoz snažno ojačao i da je rast novih bankarskih kredita bio znatno snažniji nego što se očekivalo. Bolje raspoloženje zasjenilo je i određenu zabrinutost tržišta u vezi skorašnjeg sastanka između Sjedinjenih Država i Japana na kojem će glavna tema biti trgovinska pitanja.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.