16.04.2019 07:25
ZAGREB, 15. travnja 2019. (Hina) - Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečajni postupak nad Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te je za 13. kolovoza zakazao ispitno ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke sa više od 6,2 milijun kuna utvrđenog duga.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Financijska agencija (Fina) početkom veljače podnijela prijedlog za otvaranje stečaja u kojem je navedeno da je Uljanik Proizvodnja opreme, kojoj je osnivač Uljanik - brodogradnja, imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te da ima 67 zaposlenih.

U dosadašnjem tijeku postupka direktor Uljanik Proizvodnje opreme Armando Banković izjavio je da je ta tvrtka prije nekoliko mjeseci imalo preko 140 zaposlenika, a danas ih ima 65, pri čemu je većina koja je otišla išla "trbuhom za kruhom". Istaknuo je i kako je društvo vezano za proizvodnju brodske opreme, da su unazad par godina svi kapaciteti bili vezani za Uljanik, a prije toga je 70 posto kapaciteta radilo za vanjske firme.

Kazao je i kako je tvrtka radila do kraja 2018., a sada ne radi zbog blokade računa te da zaposlenici nisu primili plaću sedam mjeseci. Predložio je da se pričeka s otvaranjem stečaja dok se ne vidi što će biti sa Uljanik Brodogradilištem i Brodogradilištem 3. maj, kao i ostalim društvima iz grupe, jer prema svima ovo društvo ima potraživanja, a prema navodima nadređenih možda bi ipak i uspjeli s restrukturiranjem i nastavkom proizvodnje.

Dodao je i kako je za brod koji je na navozu u Uljaniku preostalo još 80 tisuća sati za realizaciju preuzetih obveza od strane Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te da ima materijal za rad na brodu za 3. maj, odnosno za izradu cijele gornje površine broda.

S druge strane, stečajna upraviteljica Milena Veljović naglasila je da dužnik ima imovinu koja se sastoji od nekretnina, postrojenja i opreme, materijalne imovine u pripremi, zaliha i potraživanja te kratkotrajne imovine. Na većini nekretnina su upisane hipoteke Istarske kreditne banke Umag d.d., dok su neke nekretnine neopterećene, a vrijednost nekretnina procjenjuje se na oko 156 milijuna kuna.

No, ističe se i da je Uljanik Proizvodnja opreme dala u zalog nekretnine u svom vlasništvu za druga društva - Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište d.d. te temeljem tih kredita dug iznosi 81,3 milijuna kuna bez obračunatih kamata.

Uljanik Proizvodnja opreme d.d. tvrtka je sa sjedištem u Vodnjanu i s temeljnim kapitalom od 111,6 milijuna kuna. Kao tvrtka u sklopu Uljanik grupe specijalizirana je za izradu čeličnih konstrukcija i drugih materijala koje se ugrađuju u sve tipove brodova.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.