09.04.2019 07:30
FRANKFURT, 8. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Njemačka udruga banaka BdB pozvala je Europsku središnju banku (ECB) da snizi visinu naknada na dio viškova novca koji drže na njezinim računima uvođenjem progresivne kamatne stope po depozitima.  
“Ako ECB ne može ove godine privesti kraju ciklus negativnih kamatnih stopa, tada bi barem za svojevrsni model trebao uzeti središnje banke u Švicarskoj i Japanu,” rekao je predsjednik BdB-a Hans-Walter Peters, prema govoru pripremljenom za tiskovnu konferenciju u ponedjeljak.

Kamatne stope u Japanu i Švicarskoj također su negativne, no banke su do određenog iznosa depozita oslobođene plaćanja kamate za njihovo držanje kod središnje banke. Takvu opciju treba omogućiti, poručio je Peters. 

Dužnosnici ECB-a na sjednici u ožujku razmatrali su rizike koje ultraniske kamatne stope predstavljaju za banke u eurozoni.Strahujući od oštrog usporavanja gospodarskog rasta, ECB je prošlog mjeseca odgodio planirano povećanje kamatnih stopa do 2020. godine i bankama ponudio nove programe vrlo povoljnog financiranja.

Izvori upućeni u te razgovore kazali su da u ECB-u razmatraju mogućnost uvođenja progresivne kamatne stope na depozite kako bi banke poštedili plaćanja tih kaznenih naknada barem na dio viškova novca koje drže u središnjoj banci.

Time bi banke bile izuzete od plaćanja 0,40 posto godišnje naknade na dio viška novca, što bi im omogućilo da poprave poslovne rezultate u razdoblju neočekivanog gospodarskog usporavanja.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa