04.04.2019 07:00
ZAGREB, 3. travnja 2019. (Hina) - Hrvatska poštanska banka (HPB) je pripajanjem Jadranske banke dobila 40 tisuća novih klijenata, a ukupna vrijednost imovine joj je premašila 23 milijarde kuna, čime je ojačana njezina pozicija šeste po veličini banke na hrvatskom tržištu, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije.
U srpnju prošle godine HPB je kupila i dokapitalizirala Jadransku banku, a potom su u osam mjeseci odrađene pripreme za pripajanje. Ono je zaključeno 1. travnja, što u HPB-u apostrofiraju kao jednu od najbrže provedenih bankarskih transakcija pripajanja u Hrvatskoj.

Član Uprave HPB-a Domagoj Karadjole izvijestio je da je po revidiranim, konsolidiranim rezultatima, što uključuje i Jadransku banku, HPB Grupa u 2018. ostvarila rekordnu bruto dobit od 188 milijuna kuna.Pripajanjem Jadranske banke ukupna vrijednost imovine banke premašila je 23 milijarde kuna, a Karadjole napominje da je time ojačana pozicija banke kao šeste po veličini na hrvatskom tržištu. Ističe i povećanje tržišnog udjela, koji sada, uključujući i Jadransku banku, ukupno po imovini doseže 5,5 posto, dok je u depozitima taj broj i veći te premašuje šest posto.Karadjole kaže da to dokazuje snažno povjerenje klijenata koje ima HPB Grupa, koja ih je pripajanjem Jadranske banke dobila i 40 tisuća novih, čime njihova brojka sada premašuje 600 tisuća.

Čelnik Jadranske banke u proteklih osam mjeseci (do pripajanja) Mato Filipović kazao je da je cjelokupno pripajanje izvršeno bez ekcesa, a kako su do današnjeg dana u kontakt centrima imali tek 20-ak poziva bez ijednog prigovora. 

Otpušteno 60-ak radnika i zatvoreno 11 poslovnica Jadranske banke

Kaže da je osnovna značajka projekta bilo očuvanje klijenata, u čemu su i uspjeli. S druge strane, programom zbrinjavanja je otpušteno 60-ak radnika, dok su ostali zadržani u HPB-u.Naime, dio poslovanja je dislociran i u Šibenik, gdje je osnovan i jedan od većih HPB-ovih regionalnih centara, koji će voditi poslovanje u Šibensko-kninskoj županiji.

U konačnici je ukupno zatvoreno 11 poslovnica Jadranske banke, a kako napominje predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić, zatvorene su poslovnice koje su i prije bile nerentabilne.

Kao stratešku odrednicu ističe sinergiju s Hrvatskom poštom (HP), u vidu projekta "Banka u pošti", kojim se u uredima HP-a, u smislu posebnog "kutka", pružaju i bankarske usluge.

Vuić pojašnjava da se HPB više neće širiti kroz otvaranje novih poslovnica, već upravo putem poštanskih ureda, koji bi trebali biti sve opremljeniji i educiraniji te pružati usluge tamo gdje nema opravdanosti da bi banka imala svoju poslovnicu.

Vuić je poručio i da pripajanje Jadranske banke predstavlja jedan od koraka u stvaranju jače banke u hrvatskom vlasništvu, a također, ističe da je HPB pojačao i svoje prisustvo u Dalmaciji, što im je jedan od strateških ciljeva.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.