03.04.2019 07:20
MOSKVA, 2. travnja 2019. (Hina/Tass) - Grupa Sberbank preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje najveće hrvatske privatne maloprodajne tvrtke Agrokora, priopćio je Sberbank u utorak.
"Dana 1. travnja 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorova duga, Sberbanku su pripali financijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 posto neto imovine Fortenova grupe TopCo", kaže se u priopćenju. Dodaje se kako je Sberbank najveći vjerovnik Agrokora, s tražbinama od 1,1 milijarde eura te da se Agrokorov dug prema ruskim bankama procjenjuje na 1,3 milijarde eura, što je oko 30 posto ukupnog Agrokorova duga.

U ponedjeljak, 1. travnja, s radom je započela Fortenova grupa i preuzela poslovanje Agrokor grupe. Time je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije. Naime, primjenom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. travnja 2017. godine otvoren postupak izvanredne uprave, a nagodba vjerovnika postala je pravomoćna u listopadu 2018. godine te je u skladu s nagodbom jučer poslovna cjelina s Agrokora transferirana na Fortenova grupu. 

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se "zrcali" na nova društva Fortenova grupe s novim imenom "plus" pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način. 

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra. Uz Sberbank, koja je preuzela kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe, veće udjele imaju i ruska državna banka VTB, koja drži 7,5 posto, imatelji obveznica 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto itd.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.