02.04.2019 07:10
ZAGREB, 1. travnja 2019. (Hina) - Tijekom proteklog vikenda uspješno je završeno pripajanje Jadranske banke Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), a cijeli proces trajao je osam mjeseci, što je dosad najbrže pripajanje banka u zemlji, izvijestili su u ponedjeljak iz HPB-a. 
U priopćenju banke se navodi da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, od 1. travnja 2019. godine u Sudski registar upisano pripajanje Jadranske banke, čija imovina i obveze prelaze na HPB. Pripajanje je, navodi se, provedeno u rekordno kratkom roku budući da je proces trajao osam mjeseci, što predstavlja najbrže pripajanje banaka u Hrvatskoj.

U Šibeniku je isto tako otvoren jedan od najvećih regionalnih centara HPB-a, koji će voditi poslovanje u Šibensko-kninskoj županiji. Spomenute banke sklopile su ugovor o pripajanju 12. veljače ove godine, a njime je usuglašeno da se pripajanje provede do 1. travnja. Obzirom da je HPB jedini dioničar Jadranske banke, pripajanje se, u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, provelo bez povećanja temeljnog kapitala i zamjene dionica.

Dionice Jadranske banke koje drži HPB prestale su postojati danom upisa pripajanja u sudski registar te je na HPB  prenesena cjelokupna imovina, obveze i prava Jadranske banke danom upisa pripajanja u sudski registar.  Inače, početkom srpnja prošle godine Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i HPB potpisali su ugovor o prodaji 4,75 milijuna dionica Jadranske banke, čime je HPB postao jedini vlasnik te banke sa sjedištem u Šibeniku. 

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić tom je prigodom poručio da im je ta kupnja značajna zbog tržišta u Dalmaciji gdje žele biti jače prisutni, ali i da dokažu da osim organskog rasta mogu rasti i akvizicijama. 

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.